Linkovi

Papa pozvao Rusiju i Ukrajinu na pomirenje


Papa Franja blagosiljao je vernike sa prozora iznad Trga Svetog Petra u Vatikanu, 18. aprila 2021.
Papa Franja blagosiljao je vernike sa prozora iznad Trga Svetog Petra u Vatikanu, 18. aprila 2021.

Papa Franja u nedelju je izrazio zabrinutost zbog nedavnog ruskog gomilanja trupa blizu granice sa Ukrajinom i pozvao da se ulože napori u smirivanje tenzija u sedmogodišnjem konfliktu u istočnoj Ukrajini, gde se ukrajinska vojska bori protiv pobunjenika koje podržava Rusija.

Ukrajinske vlasti ističu da su kršenja primirja postala sve češća proteklih nekoliko nedelja, a ove godine je poginulo skoro 30 vojnika. Ukrajina optužuje Rusiju da je doprinela tenzijama rasporedivši 41.000 vojnika blizu granice sa istočnom Ukrajinom, kao i 42.000 na Krimu, gde Rusija ima veliku pomorsku bazu.

"Sa velikom zabrinutošću pratim jačanje vojnih aktivnosti", rekao je papa obraćajući se javnosti i vernicima na trgu Svetog Petra.

"Nadam se svom snagom da će se izbeći jačanje tenzija, i da će se, upravo suprotno, načiniti gestovi ka jačanju međusobnog poverenja, u prilog pomirenja i mira koji su toliko neophodni", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

"Ozbiljno shvatite tešku humanitarnu situaciju u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, i pozivam vas da se molite za njih", rekao je papa.

Ukrajina optužuje Rusiju da je izazvala nove napetosti raspoređivanjem svoje vojske, dok Rusija pravda gomilanje trupa vojnim vežbama, koje se sprovode kako bi bila spremna da "odgovori na pretnje koje dolaze iz NATO-a".

SAD i NATO kažu da je koncentracija ruskih vojnika najveća od 2014. godine, kada je Rusija prisvojila Krim, i kada su izbili sukobi između ukrajinskih vojnika i separatista.

Pored tvrdnji da postoje pretnje NATO-a, Rusija je gomilanje trupa predstavila kao neophodnu meru bezbednosti iz predostrožnosti zbog, kako navodi, "ukrajinskih provokacija" duž linije kontrole.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG