Linkovi

Sekretar za pravosuđe upozorava da sajber napadi postaju "sve gori i gori"


Sekretar za pravosuđe Merik Garland svedoči pred podkomitetom Senata, na Kapitol hilu, Vašington, 9. juna 2021.
Sekretar za pravosuđe Merik Garland svedoči pred podkomitetom Senata, na Kapitol hilu, Vašington, 9. juna 2021.

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland upozorio je u sredu da se sajber napadi motivisani ucenom (tzv. rensomverom) sve više pogoršavaju, što odjekuje i kod najviših zvaničnika Bajdenove administracije koji su poslednjih nedelja oglasili uzbunu zbog ovog problema.

"Moramo ovde da učinimo sve što možemo", rekao je Garland zakonodavcima. "Ovo je vrlo, vrlo ozbiljna pretnja".

Upozorenje sekretara za pravosuđe tokom rasprave u Senatu o fiskalnom zahtevu Sekretarijata za pravosuđe za 2022. godinu usledilo je nakon par visokih rensomvare napada tokom proteklih mesec dana koji su uzdrmali američku nacionalnu bezbednost i bezbednosne službe i izazvali pozive na pojačanu sajber odbranu.

U napadu rensomvara, hakeri zaključavaju podatke kompanije ili organizacije, nudeći ključeve za otključavanje baza podataka u zamenu za veliku sumu novca.

Prošlog meseca sajber kriminalci za koje se veruje da imaju sedište u Rusiji hakovali su računarske mreže kompanije Kolonial pajplajn, najvećeg američkog operatora cevovoda za gorivo, ometajući isporuke duž Istočne obale i uzrokujući paničnu kupovinu goriva. Kolonijal je kasnije rekao da je platio 4,4 miliona dolara za pristup svojoj mreži. U ponedeljak je Sekretarijat za pravosuđe otkrio da je zaplenio veći deo otkupnine.

Prošle nedelje kriminalci su izvršili napad rensomvarom na JBS USA, američki ogranak najvećeg svetskog prerađivača sveže govedine i svinjskog mesa sa sedištem u Brazilu. JBS je odbio da plati otkupninu i bio je prisiljen da zatvori svoje pogone za preradu u Sjedinjenim Državama.

Bela kuća je sapštila da su kriminalne bande koje stoje iza oba napada - poznate kao DarkSajd i REvil - verovatno smeštene u Rusiji, ali zvaničnici nisu ustvrdili da imaju veze sa ruskom vladom. Sekretarijat za pravdu identifikovalo je DarkSajd kao hakersku grupu koja je bila na meti organa reda zbog povrata otkupnine.

Napadi rensomvarom verovatno će biti tema tokom sastanka između predsednika

Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina 16. juna. Državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedeljak poslanicima da će Bajden Putinu jasno dati do znanja da "države ne mogu da rade u utočištu onih koji su umešani u te vrste napada".

Finansijski zločin rensomver se pojavio kao rastuća pretnja nacionalnoj bezbednosti u poslednjih nekoliko godina, pošto su se sajber kriminalci okrenuli napadima na lokalne vlade, škole, bolnice i druge kritične pružaoce usluga, zahtevajući milione dolara otkupnine.

Prema izveštaju Čekpoint risrča (Check Point Research) od 12. maja, rensomvare napadi su se ove godine više nego udvostručili u poređenju sa početkom 2020. godine, a zdravstvo i komunalne usluge su najčešće ciljani sektori.

"Možete zamisliti šta bi se moglo dogoditi ako bismo istovremeno imali više napada na još temeljniju infrastrukturu. Dakle, vrlo sam zabrinut zbog toga, kao i administracija", rekao je Garland. "I zato smo tražili tako veliko povećanje svog sajber budžeta".

Gotovo 36 milijardi dolara budžeta Sekretarijata za pravosuiđe uključuje oko 1,1 milijarde dolara za sajber bezbednost. Ako ga odobri Kongres, to bi, prema Garlandu, predstavljalo najveći porast resursa sajber-bezbednosti u više od deset godina.

U aprilu, pre napada na Kolonijal, Sekretarijat za pravosuđe osnovao je internu radnu grupu posvećenu razvoju strategija za borbu protiv rensomvara. Prva velika operacija grupe bila je vraćanje većeg dela milionske otkupnine koju je Kolonijal platio hakerima DarkSajda, rekla je zamenica državnog tužioca Lisa Monako.

Garland je povraćaj nazvao "značajnim uspehom", ali je rekao da to nije dovoljno.

"Ovo mora biti konstanta, samo stalni fokus", rekao je, dodajući da je o tom pitanju razgovarao sa svojim kolegama iz zemalja koje su glavni saveznici Amerike.

XS
SM
MD
LG