Linkovi

Sekretarka za trgovinu: Sarađujemo sa Kolonijal pajplajnom kako bi što pre nastavio poslovanje


Kolonijal pajlpan nastoji da nastavi rad
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Kolonijal pajlpan nastoji da nastavi rad

Zvaničnici američkih vlasti blisko sarađuju sa glavnom američkom kompanijom za distribuciju naftnih derivata Kolonijal pajplajn - da bi joj pomogli da prevaziđe poteškoće nakon nedavnog hakerskog napada koji je primorao da privremeno prekine rad.

Đina Rejmondo, sekretarka za trgovinu, izjavila je da Vašington radi na tome da izbegne ozbiljnije poremećaje u snadbevanju gorivom klijenata i pomogne da što pre pokrene naftovodnu mrežu koja se proteže od američke države Teksas do Nju Džerzija.

Usko sarađujemo sa kompanijom, državnim i lokalnim zvaničnicima, kako bismo bili sigurni da se što pre vrate normalnom poslovanju i da se spreči prekid u snabdevanju", rekla je Rejmondo televiziji Si-Bi-Es.

Kolonijal pajplajn prethodno je saopšto da nastoji da nastavi rad nakon što je bila na meti sajber napada – zbog čega je u petak, kako je ukazala, privremeno prekinula sa pružanjem usluga.

Ta kompanija nije precizirala kada bi tačno mogla da nastavi rad i o tome nije želela da se oglašava u nedelju na upit agencije Rojters.

Taj incident američka javnost tumači kao jedan od najozbiljnijih do sada – što je podstaklo pozive političih predstavnika na poboljšanje zaštite važne energetske infrastrukture od napada hakera.

Kolonijal pajplan dnevno prebacuje 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku Sjedinjenih Država.

Naftovodom dužine 8.850 km snadbevaju se glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Stručnjaci iz oblasti maloprodaje goriva, među kojima i oni iz Američkog automobilskog udruženja, ukazali su da bi višednevni prekid mogao imati značajne uticaje na regionalne zalihe goriva, posebno na američkom jugoistoku.

Istraga američkih vlasti, kako izveštava agencija Rojters je u ranoj fazi. Istovremeno, Rojters piše da su jedan bivši američki zvaničnik i dva izvora iz industrijske sfere procenili da su hakeri najverovatno profesionalna sajber-kriminalna grupa i da su pripadnici "Darksajda” (“DarkSide”) među potencijalnim osumnjičenima.

“Darksajd” je hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac. Njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama.

Takođe, Rojters je izvestio da, navodeći kao izvore osobe iz oblasti industrije, da je kompanija “Fajeraj” (“Fireeye”) angažovana da odgovori na napad. Kompanija je odbila da komentariše te navode.

Bela kuća je saopštila u subotu da je predsednik Džozef Bajden upoznat sa sajber napadom - dodajući da vlasti nastoje da pomognu kompaniji Kolonijal pajplajn da obnovi poslovanje i spreči poremećaje u snabdevanju korisnika.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sancije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade.

Bajden je takođe prošle nedelje rekao da očekuje da će uskoro biti mogućnosti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dve države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.

XS
SM
MD
LG