Linkovi

Susret Bajden - Putin 16. juna u Ženevi


ILUSTRACIJA - Predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden (L) i Vladimir Putin (D)
ILUSTRACIJA - Predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden (L) i Vladimir Putin (D)

Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastaće se u Ženevi 16. juna, objavili su Bela kuća i zvanični Kremlj.

"Lideri će razmatrati niz hitnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljive i stabilne odnose SAD i Rusije", navela je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki u pisanoj izjavi.

Nakon toga, Psaki je tokom redovne konferencije za novinare u Beloj kući rekla da će američki predsednik, tokom samita sa ruskim predsednikom razmatrati pitanja u vezi sa prinudim prizemljenjem letelice kompanije Rajaner i pritvaranje opozicionog aktiviste.

"Bajden takođe planira i da razgovara o Ukrajini", rekla je Psaki tokom razgovora sa novinarima u Beloj kući.

Lideri će razmatrati niz hitnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljive i stabilne odnose SAD i Rusije: Džen Psaki
Lideri će razmatrati niz hitnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljive i stabilne odnose SAD i Rusije: Džen Psaki

Precizirala je i da nema nikakvih preduslova uoči susreta dvojice državnika.

Psaki je kao pogrešne označila primedbe republikanca zbog toga što je Bajden pristao na susret sa Putinom uprkos njegovom, kako su ga označili, provokativnom ponašanju u regionu.

"Predsednik se ne ustručava da stane pred naše suparnike i da lično prenese zabrinutost za stanje u pojedinim oblastima i da, sa druge strane, istraži mogućnosti za saradnju u oblastima uzajamnog razumevanja", rekla je predstavnica za medije Bele kuće.

Kremlj je u najavi susreta Bajdena i Putina u Švajcarskoj naveo da će dvojica predsednika razmatrati trenutno stanje i mogućnosti rusko-američkih odnosa, pitanja strateške stabilnosti, kao i - kako je ukazano - aktutne probleme međunarodnoh odnosa - uključujući saradnju u vezi sa pandemijom koronavirusa i rešavanje regionalnih konflikta.

Saopštenje Kremlja o susretu Bajdena i Putina
Saopštenje Kremlja o susretu Bajdena i Putina

Objava o susretu dvojice predsednika dolazi nakon razgovora šefova diplomatije SAD i Rusije Entonija Blinkena i Sergeja Lavrova protekle sedmice na Islandu - čija je jedna od tema bila i mogući sastanak Bajdena i Putina.

Nije tajna da između nas postoje razlike i Vašington će odgovoriti na agresivne postupke Rusije, ali svet će biti sigurniji ukoliko lideri dve države rade zajedno”, bila je poruka američkog državnog sekretara pred reporterima na početku tog sastanka.

Lavrov je tada ukazao da između Rusije i Sjedinjenih Država ima, kako se izrazio, ozbiljnih razlika, ali da je potrebno da dve zemlje sarađuju u oblastima u kojima se interesi podudaraju.

Razgovor Blinkena i Lavrova u prestonici Islanda - Rejkjaviku, na marginama međunarodnog skupa, bio je prvi lični susret dvojice najviše rangiranih diplomata od kada je Bajden preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2020.

Odnosi dve države dodatno su pogoršani od marta kada je američki predsednik u intervjuu televiziji Si-Bi-Es, na direktno pitanje da li Putina smatra ubicom - odgovorio potvrdno.

Posle toga je Rusija, kako je zvanično saopšteno, na konsultacije u Moskvu povukla ambasadora u SAD - koji se još nije vratio u Vašington.

Nedugo zatim, Vašington je pooštrio sankcije protiv Moskve i proterao ruske diplomate, obrazlažući taj potez mešanjem Rusije u američki izborni proces, kao i umešanošću u sajber napade sprovedene na teritoriji SAD.

Neke od tačaka sporenja dve strane su nelegalna ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim, preko angažmana Rusije tokom sukoba u Siriji, globalne kampanje plasiranja lažnih vesti i dezinformacija, hakovanja računarskih sistema američkih federalnih agencija, pritvaranja i zatvorske kazne opozicionaru Alekseju Navalnom, do navoda obaveštajnog izveštaja, sa kog je skinuta oznaka tajnosti, prema kojem je ruski predsednik Putin odobrio aktivnosti koje bi pomogle bivšem predsedniku da pobedi na američkim predsednik izborima novembra 2020. Sve optužbe ruska strana odbacuje.

XS
SM
MD
LG