Linkovi

Bajden o sankcijama Rusiji: Strana sila se ne može nekažnjeno mešati u izbore


Džozef Bajden - predsednik Sjedinjenih Država (REUTERS/Tom Brenner)
Džozef Bajden - predsednik Sjedinjenih Država (REUTERS/Tom Brenner)

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Sjedinjene Države ne mogu dozvoliti stranoj sili da se nekažnjeno meša u američke izbora.

Ukoliko Rusija nastavi mešanje u američku demokratiju – Sjedinjene Države su spremne da reaguju”, poručio je Bajden obraćajući se povodom odluke američke administracije o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji i proterivanju diplomatskih predstavnika te zemlje.

Bajden je rekao da su Sjedinjene Države zaključile da se Rusija mešala u proces američkih izbora. (govor predsednika Bajdena počinje na 25:25👇 prim.nov.)

Tokom razgovora sa Putinom rekao sam mu da bi Sjedinjene Države mogle dodatno pojačati sankcije, ali sam odabrao da to ne činimo”, rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Američki predsednik je rekao da ozbiljno shvata svoju ulogu u odnosima SAD-a i Rusije i da je Putinu, tokom nedavnog razgovora, ukazao na značaj njihove međusobne komunikacije.

Američki i ruski timovi razmatraju mogućnost održavanja samita. Dve zemlje mogu zajednički da se bave nuklearnim pretnjama Irana i Severne Koreje”, ukazao je Bajden.

Prema njegovim rečima došlo je vreme za smirivanje napetosti između Rusije i Ukrajine.

Amerika uvela nove sankcije Rusiji, proterala ruske diplomate

Administracija predsednika Džozefa Bajdena u četvrtak je objavila odluku o proterivanju 10 ruskih diplomata i uvođenju sankcija protiv desetina pojedinaca i kompanija zbog mešanja Kremlja u američke predsedničke izbore prošle godine i hakerskih napada na federalne agencije.

Sankcije će takođe uticati na sposobnost Moskve da se zadužuje, zabranom američkim finansijskim insitucijama da kupuju ruske obveznice direktno od ruskih institucija.

Reč je o prvim merama protiv Moskve zbog napada na softver kompanije "Solar Vinds" koji je omogućio hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste. Američki zvaničnici veruju da je cilj bio da se prikupe vladine poverljive informacije.

Bela kuća je saopštila da je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) odgovorna za hakerski napad koji je ugrozio devet američkih federalnih agencija i stotine hiljada kompanija u privatnom sektoru.

Osim hakerskih napada, američki zvaničnici su prošlog meseca optužili ruskog predsednika Vladimira Putina da je odobrio operaciju čiji cilj je bio da se pomogne Donaldu Trampu da bude ponovo izabran za predsednika, mada nema dokaza da je Rusija ili bilo ko drugi promenio glasačke listiće ili krivotvorio ishod.

Mere, koje su najavljene u četvrtak, obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za mešanje u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima. Bela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, za koje je doneta odluka o ptoterivanju, predstavnici ruskih obaveštajnih službi.

Očekuju se i ostale mere, mada je malo verovatno da će ih administracija javno saopštiti.

Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Delovaćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je međutim da će Sjedinjene Države "gde je to moguće, tražiti prilike za saradnju sa Rusijom, sa ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni sa američkim interesima".

Bela kuća je takođe navela da Bajden koristi diplomatske, vojne i obaveštajne kanale da odgovori na izveštaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu, zasnovane na "najboljim procenama" obaveštajne zajednice.

Izveštaji su objavljeni prošle godine, a Trampova administracija je bila kritikovana zato što o tom pitanju nije direktno razgovarala sa Rusijom. Bela kuća nije zvanično potvdila te izveštaje.

"Bezbednost i dobrobit američkog vojnog osoblja, i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država", saopšteno je iz Bele kuće

Nove sankcije će doprineti zahlađenju odnosa između Vašingtona i Moskve, koja testira Zapad raspoređivanjem vojnika na granici sa Ukrajinom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je će uskoro odgovoriti na američke sankcije i da je američki ambasador u Rusiji Džon Saliven pozvan na "teške razgovore".

"Takvo agresivno ponašanje će bez sumnje dobiti odlučan odgovor. Vašington bi trebalo da shvati da će neko morati da plati cenu degradacije bilateralnih odnosa", poručila je portparolka ministarstva Marija Zaharova i dodala da će "za to u potpunosti biti odgovorne Sjedinjene Države".

Odnosi dve zemlje pogoršani su i nakon što je Džo Bajden Putina nazvao "ubicom" u jednom TV intervjuu. Tokom razgovora u utorak, Bajden je Putinu poručio da će SAD "snažno braniti svoje interese", a predložio mu je i sastanak u trećoj zemlji.

XS
SM
MD
LG