Linkovi

Poboljšava se snadbevanje gorivom u SAD, u nekim područjima i dalje nestašice


Red vozila pred benzinskom pumpom usled nestašice u Severnoj Karolini (Foto: REUTERS/Jonathan Drake)
Red vozila pred benzinskom pumpom usled nestašice u Severnoj Karolini (Foto: REUTERS/Jonathan Drake)

Nestašica goriva koja je pogodila potrošače na istočnoj obali Sjedinjenih Država polako jenjava pošto je najveći naftovod u zemlji, Kolonijal pajplan, u potpunosti obnovio kapacitete distribucije – nakon sajber napada na tu kompaniju.

Međutim, čak i uz poboljšanje snadbevanja najmanje trećina benzinskih pumpi bila je bez goriva u američkim državama Merilend, Virdžinija i Džordžija, objavila je kompanija GasBuddy koja se, između ostalog bavi praćenjem stanja na tržištu goriva, izvestila je agencija Rojters.

Ukupan broj pumpi na kojima u nedelju nije bilo goriva iznosio je 12.870, što je manje od 13.450 koliko ih je bilo u subotu – i 16.000, koliko je iznosila maksimalna brojka, tokom krize u snadbevanju, izjavio je predstavnik GasBuddy-ja Patrik de Han.

Kolonijal pajplajn je u subotu saopštio da sistemi te kompanije funkcionišu normalno, dok u nedelju nisu bili dostupni za komentar, javio je Rojters.

Period normalizacije distribucije obeležila je masovna potražnja za gorivom građana, čiji su uzroci u američkoj javnosti tumačeni paničnom reakcijom građana, kao i porast cena.

Potražnja za gorivom u subotu je opala za skoro 15% u odnosu na period pre nedelju dana, podaci su GasBuddy-ja, što je koincidiralo sa prekidom nastojanja građana da prave zalihe.

Istovremeno, tokom poslednjih nedelju dana prosečna cena benzina na nacionalnom nivou porasla je za više od tri dolara – najviše od oktobra 2014, objavila je američka Automobilska asocijacija.

Američke vlasti označile su hakersku grupu “Darksajd”, kao odgovornu za sajber napad na najveći američki naftovod. Ta grupa obelodanila je da je nedavno hakovala još četiri kompanije.

U slučaju Kolonijal pajplajna tražili su otkupninu, ali nije jasno koliko je novca zatraženo niti da li je kompanija isplatila bilo kakve novčane sume. Blumberg i Njujork tajms objavili su da je Kolonijal pajplajn platila otkup skoro 5 miliona dolara.

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden ponovio je u četvrtak da ne veruje da je ruska vlada umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata, ali je dodao da odgovorni za napad žive u Rusiji.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sankcije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade.

Dve države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.

XS
SM
MD
LG