Linkovi

Kandidatkinja za nemačku kancelarku želi čvršću poziciju prema Kini i Rusiji


Arhiva - Koliderka nemačke partije Zeleni i kandidatkinja za kancelarku Nemačke Analena Berbok na konferenciji za štampu u Berlinu, Nemačka, 19. aprila 2021. (REUTERS/Annegret Hilse)
Arhiva - Koliderka nemačke partije Zeleni i kandidatkinja za kancelarku Nemačke Analena Berbok na konferenciji za štampu u Berlinu, Nemačka, 19. aprila 2021. (REUTERS/Annegret Hilse)

Vodeća kandidatkinja za naslednicu Angele Merkel na mestu nemačke kancelarke ove jeseni pozvala je na "dijalog i čvrstinu" prema Kini kada je reč o odbrani demokratskih vrednosti i ljudskih prava.

Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih za poziciju kancelarke, rekla je nedeljniku Frankfurter algemeine sontagzajtung da bi Evropa trebalo da iskoristi svoju ekonomsku moć da blokira kinesku robu proizvedenu prisilnim radom i izbegne komunikacione tehnologije koje ugrožavaju evropsku bezbednost.

"Trenutno smo u konkurenciji između sistema autoritarne moći naspram liberalnih demokratija", rekla je ona u intervjuu objavljenom u nedelju.

Berbok je ulaganje Kine u infrastrukturu i energetske mreže kroz centralnu Aziju do Evrope navela kao "brutalnu politiku moći".

"Mi Evropljani ne smemo da se zavaravamo". rekla je, dodajući da Evropska unija sa 27 država treba da deluje u skladu sa odbranom svojih vrednosti, na primer korišćenjem nedavnog sporazuma o ulaganju između Brisela i Pekinga da bi se snažnije pozabavila pitanjem Kine koja svoju ujgursku manjinu stavlja na prisilni rad.

Berbok, koja je diplomirala međunarodno prav, takođe je u intervjuu ciljala Rusiju, posebno njenu podršku pobunjeničkim grupama u Ukrajini i nedavno nagomilavanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Podržala je pravo Ukrajine da se prijavi za članstvo u NATO-u i EU, ali je rekla da je "trenutno najvažnije povećati pritisak na Rusiju kako bi se poštovao sporazum iz Minska". Tim sporazumom nastoji se mirnim putem okončati sukob na istoku Ukrajine sa pobunjenicima koje podržava Rusija, a koji je od 2014. za sobom ostavio najmanje 14.000 mrtvih.

U pozadini agresivnog ponašanja Moskve, Berbok je kritikovala podršku nemačke vlade podvodnom cevovodu koji ruski prirodni gas dovodi u Nemačku.

"Odavno bih povukla političku podršku Severnom toku 2", rekla je.

Zeleni su pozvali na bližu saradnju sa Sjedinjenim Državama u odbrani liberalnih vrednosti širom sveta, ali Berbok je predložila da se preispita cilj da članice NATO-a potroše dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu u svetlu hitne potrebe za investiranjem velike sume novca za suzbijanje klimatskih promena. Takođe je sugerisala da bi doprinos Evrope u odbrani takođe mogao biti u vidu centra za sajber bezbednost.

"S druge strane, opšticilj od dva odsto neće osigurati veću bezbednost", rekla je ona.

Zeleni su nastali iz pacifističkih i ekoloških pokreta 1970-ih i 1980-ih, ali su poslednjih godina podržali ograničena vojna raspoređivanja u inostranstvu, pod uslovom da su vezani za rezolucije Ujedinjenih nacija.

Berbok je rekla da bi pitanje budućnosti nuklearnog oružja Sjedinjenih Država stacioniranog u Evropi moglo ponovo da bude podignuto u okviru pregovora o razoružanju između Moskve i Vašingtona.

Anketa koju je u nedelju objavio nedeljnik Bild am zontag stavila je Zelene tesno ispred bloka unije desnog centra Angele Merkel.

Nemci će 26. septembra birati novi parlament koji će potom glasati ko treba da postane sledeći kancelar zemlje. Merkelova se neće kandidovati za peti mandat.

Istraživanje, koje je sprovela agencija Kantar, pokazalo je da je 28 odsto ispitanika planira da glasa za Zelene, a 27 odsto za blok unije. Očekuje se da će socijaldemokrate levog centra dobiti oko 13 odsto podrške, dok bi krajnje desničarska Alternativa za Nemačku dobila 10 odsto.

Anketa na kojoj je učestvovalo 1.225 birača pokazala je da će slobodne demokrate mogu da dobiju devet odsto, a stranka Levica 7 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG