Linkovi

Najveći svetski proizvođač mesa meta sajber napada


ARHIVA - Radnik ulazi u fabriku mesa JBS, u Griliju, u Koloradu, 12. oktobra 2020. (Foto: AP/David Zalubowski)
ARHIVA - Radnik ulazi u fabriku mesa JBS, u Griliju, u Koloradu, 12. oktobra 2020. (Foto: AP/David Zalubowski)

JBS Foods (Džej Bi Es Fuds), najveći svetski proizvođač mesa, morao je da obustavi operacije u Australiji i Severnoj Americi u ponedeljak, pošto je kompanija tokom vikenda bila meta sajbernapada, saopštili su zvaničnici iz sedišta kompanije u Brazilu.

Američki ogranak, JBS USA, objavio je saopštenje posle napada, navodeći da "preduzima hitne korake, da su zatvoreni svi pogođeni sistemi, nadležni su obavešteni i aktivirana globalna mreža profesionalaca za informacionu tehnologiju, koji rade za kompaniju, kao i eksperti drugih kompanija da bi se rešio problem", prenela je agencija Rojters.

Neke transakcije sa kupcima i snabdevačima mogle bi da budu odložene zbog sajbernapada, dodaje se u saopštenju kompanije.

Za sada nema dokaza da su lični podaci klijenata, snabdevača ili zaposlenih u kompaniji ugroženi, dodaje se u saopštenju. Rezervni kompjuterski sistem nije bio pogođen u napadu koji je kompanija opisala kao "organizovani sajber napad."

Iz Bele kuće je saopšteno da Bajdenova administracija razgovara sa Rusijom o napadu za koji je navodno odgovorna kriminalna organizacija u toj zemlji. Takođe je navela da koordiniše napore da se odgovori na napad, koji istražuje FBI.

Najveći globalni proizvodjač mesa ima operacije u Kanadi, Britaniji, Evropi, Novom Zelandu i Meksiku. ​

XS
SM
MD
LG