Linkovi

Uprkos pravnim tužbama, Trampov uticaj i dalje velik


Bivši predsednik SAD Donald Tramp govori na Konferenciji Konzervativne političke akcije (CPAC), 11. jula 2021. u Dalasu. (Foto: AP/LM Otero)
Bivši predsednik SAD Donald Tramp govori na Konferenciji Konzervativne političke akcije (CPAC), 11. jula 2021. u Dalasu. (Foto: AP/LM Otero)

Iako se Donald Trump suočava sa pretnjom tužbama zbog poslovanja njegove kompanije i dok se nastavlja suspenzija njegovih naloga na platformama društvenih mreža, bivši predsednik i dalje ima prevelik uticaj na Republikansku stranku.

Za razliku od većine bivših predsednika koji se drže podalje od središta političke pažnje političkog središta pažnje, Tramp i dalje održava skupove, napadajući predsednika Džoa Bajdena i pojačavajući ono što njegovi kritičari nazivaju "velikom laži" - tvrdnjom da je Bajden pokrao izbore 2020. godine.

"Pobedili smo na izborima dva puta", refren je koji Trump često ponavlja na svojim skupovima i događajima.

Iako Galupova anketa pokazuje da 62 odsto Amerikanaca nije odobravalo Trampa u poslednjih mesec dana dok je bio na funkciji, njegova osnovna baza podrške ostala je uglavnom netaknuta. Ova čvrsta republikanska baza daje mu moć unutar stranke, rekao je Tomas Švarc, koji predaje politiku na Univerzitetu Vanderbilt.

Ta moć se u punoj meri pokazala kada se lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti sastao sa Trampom u letovalištu bivšeg predsednika Bedminster u Nju Džersiju. Sastanak se dogodio dok je Mekarti razmatrao koje republikance u Predstavničkom domu treba imenovati u specijalni komitet zadužen za istragu napada Trampovih pristalica na američki Kapitol 6. januara, kada je pet osoba poginulo, a 140 policajaca povređeno.

U maju su republikanski senatori blokirali zakon o osnivanju nezavisne komisije koja bi istražila krvavu opsadu. Samo šest republikanaca glasalo je s demokratama za zakon, što znači da je nedostajalo još 10 neophodnih republikanskih glasova.

Još jedna predsednička trka

U neformalnoj anketi na Konzervativnoj konferenciji za političku akciju (CPAC) u Teksasu prošle nedelje, Tramp je bio prvi izbor za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine sa podrškom od 70 odsto prisutnih.

Tramp je prvi put nagovestio još jednu predsedničku kandidaturu na skupu CPAC-a u februaru, na Floridi.

"Republikanski predsednik će se trijumfalno vratiti u Belu kuću. I pitam se ko će to biti?" zadirkivao je.

Podrška iz Trampove baze možda nije dovoljna za pobedu na izborima protiv demokratskog kandidata, ali bi mogla da bude dovoljna da obezbedi republikansku nominaciju, rekao je Švarc.

"I to je jedan od razloga zašto mislim da mu republikanski zvaničnici pristupaju vrlo oprezno, a vi imate samo nekoliko onih koji su zaista spremni da mu direktno prkose", dodao je.

Oni koji izneveravaju bivšeg predsednika i tajkuna za nekretnine često plaćaju cenu. U maju su republikanci u Predstavničkom domu zbacili Liz Čenej sa liderske pozicije predsedavajuće Republikanskom konferencijom Predstavničkog doma nakon što se usprotivila Trampu zbog neutemeljene tvrdnje da je Bajden pobedio na izborima prevarom.

"Ne mogu da nas vuku unazad vrlo opasne laži bivšeg predsednika", rekla je tada Čejni, konzervativka iz Vajominga i ćerka bivšeg potpredsednika Dika Čejnija, nakon što je smenjena.

Čejni je brzo zamenjena predstavnicom Njujorka Elis Stefanik, Trampovom pristalicom. Štefanik se zahvalila Trampu pred novinarima i nazvala ga "kritičnim delom našeg republikanskog tima".

Istrage i tužbe

Trampove predsedničke ambicije mogu se zakomplikovati istragom opsade 6. januara, koju su demokrate okarakterisale kao pobunu.

Ranije ovog meseca, predsedavajući Predstavničkim domom Nanci Pelosi imenovala je Čejni da sedi u odboru koji će istražiti napad, uključujući i Trampovu ulogu u pripremi nasilnog napada njegovih pristalica na Kapitol.

U knjizi čije je objavljivanje najavljeno, "Mogu sam da popravim: KAtastrofalna poslednja godina Donalda Trampa" (I Alone Can Fix It: Donald J. Trump's Catastrophic Final Iear) novinara Vašington posta Filipa Rukera i Kalor Leoning, autori pišu da je predsedavajući Združenog generalštaba, general Mark Milej bio zabrinut da će Trump pokušati da izvrši puč nakon poraza na izborima 2020.

Prema knjizi, Milej je razgovarao sa svojim zamenicima i obećao da će to zaustaviti. "Možda će pokušati", ali neće uspeti, rekao je. "Ovo ne možete bez vojske. Ovo ne možete bez CIA i FBI. Mi smo momci sa oružjem".

Tramp je negirao optužbe.

"Tako glupo! Žao mi je što vas obaveštavam, ali izbori su moj oblik 'puča', a da sam hteo da izvršim puč, jedan od poslednjih ljudi sa kojima bih želeo da to učinim je general Mark Milej", rekao je Trump u izjavi.

U junu su vlasti Njujorka pokrenule istragu zbog utaje poreza, prevare i drugih ilegalnih poslova protiv Trampove organizacije, holding kompanije Trampovih entiteta, uključujući hotele, zgrade i golf terene.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms rekla je da njena kancelarija "aktivno istražuje Trampovu organizaciju u krivičnom svojstvu", zajedno sa okružnim državnim tužiocem na Menhetnu Kirusom Vensom mlađim, koji vodi odvojenu krivičnu istragu o Trampovoj poslovnoj praksi.

Ranije ovog meseca, dugogodišnji glavni finansijski direktor kompanije Alen Vajselberg optužen je za 15 krivičnih dela, uključujući spletke za prevaru, zaveru i veliku pljačku.

Trampov advokat Alan Futerfas kaže da su tužbe politički motivisane.

"Mislim da u 244 godine nismo imali lokalnog tužioca da ide protiv bivšeg predsednika Sjedinjenih Država ili njegovih zaposlenih ili njegove kompanije", rekao je Futerfas.

XS
SM
MD
LG