Linkovi

Trampova organizacija i njen finansijski direktor negirali krivicu za poreska krivična dela


ARHIVA - Finansijski direktor Trampove organizacije Alen Vajselberg i bivši predsednik Donald Trampa (Foto: Rojters/Carlo Allegri)

Trampova organizacija i njen dugogodišnji finansijski direktor izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za poreska krivična dela koje su rezultat dvogodišnje istrage kompanije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koju vode vlasti u Njujorku.

Prema optužnici, podnesenoj u sredu i objavljenoj u četvrtak, Alen Vajselberg i Trampova kompanija su od 2005. do ove godine prevarili federalne, državne i lokalne poreske službe davanjem povlastica direktorima "van zvaničnih kanala", što im je omogućilo da utaje porez.

Vajselberg, koji je radio za Trampa 48 godina, izbegao je plaćanje poreza na više od 1,7 miliona dolara prihoda, uključujući i troškove za kiriju, školarinu i rate za automobil, navodi se u optužnici od 15 tačaka.

Optužbe obuhvataju i poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

"Reč je o 15. godišnjoj šemi za poresku prevaru koja obuhvata isplate koje nisu uknjižene. Orkestrirali su je vodeći direktori koji su, uz kompaniju, imali finansijsku korist od toga, dobijanjem tajnih povišica na uštrb državnih i federalnih poreskih obveznika", rekao je tužilac Keri Dan u krivičnom sudu Menhetna.

Vajselberg, Trampov dugogodišnji poslovni saradnik, predao se njujorškim vlastima u četvrtak ujutro pre izjašnjavanja o krivici. Oslobođen je bez kaucije, ali mora da preda pasoš.

Alen Faterfas, advokat Trampove organizacije, rekao je novinarima da je kompanija "optimistična" da optužnica neće naneti značajnu štetu njenom poslovanju.

"Da je ime kompanije bilo drugačije, mislim da ne bi bilo ovih optužbi", rekao je Faterfas.

Trampova organizacija je prethodno optužila okružnog tužioca da koristi Vajselberga kao piona "u nemilosrdnom pokušaju da naškodi bivšem predsedniku".

"Okružni tužilac pokreće krivični proces zbog povlastica zaposlenima koji ni Poreska služba niti bilo koji drugi okružni tužilac ne bi ni pomislili da pokrenu. To nije pravda, već politika", naveo je portparol kompanije.

Tužilac je međutim poručio da politika nije uticala na odluku da se podigne optužnica.

Ove nedelje se ne očekuje podizanje optužnice protiv samog Trampa, mada su tužioci saopštili da se nastavlja istraga njegove kompanije, rekao je Trampov advokat Ronald Fisketi.

Bivši predsednik je u četvrtak ocenio da su optužbe protiv njegove kompanije "lov na veštice" demokratske radikalne levice.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna Sajrusa Vensa, demokrate, pokrenula je istragu Trampove kompanije prije gotovo tri godine i poslednjih meseci sarađuje sa glavnom tužiteljkom Njujorka Letišom Džejms.

Tramp je u saopštenju u ponedeljak optužio tužioce da su pristrasni i ustvrdio da potezi njegove kompanije ne predstavljaju krivično delo.

Ovaj slučaj, kako ocenjuje Rojters, mogao bi da iskomplikuju Trampovu političku budućnost dok razmatra moguću ponovnu kandidaturu za predsednika 2024. godine.

Trampova organizacija, ukoliko bude proglašena krivom, mogla bi da se suoči sa novčanim i drugim kaznama.

Podizanjem optužnice mogao bi da se poveća pritisak na Vajselberga da sarađuje sa tužiocima, što je on do sada odbijao da uradi. Vajselbergova saradnja mogla bi da bude ključna za bilo koji budući slučaj protiv njegovog dugogodišnjeg šefa.

Trampova organizacija, porodični biznis, ima hotele, terene za golf i letovališta širom sveta i optužnica bi mogla da podrije odnose kompanije sa bankama i poslovnim partnerima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG