Linkovi

Mediji: U četvrtak se očekuju optužnice protiv Trampove kompanije i finansijskog direktora


ARHIVA -Bivši predsednik Donald Tramp, finansijski direktor njegove kompanije Alen Vajselberg (C) i sin Donald Tramp mlađi, (Foto: AP/Evan Vucci)
ARHIVA -Bivši predsednik Donald Tramp, finansijski direktor njegove kompanije Alen Vajselberg (C) i sin Donald Tramp mlađi, (Foto: AP/Evan Vucci)

Kompanija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i njen dugogodišnji finansijski direktor u četvrtak bi, kako se očekuje, trebalo da budu optuženi za krivična dela povezana sa porezima, što je rezultat istrage Trampovih poslovnih transakcija koju sprovodi Njujork, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovane osobe upoznate sa tim pitanjem.

Tu vest prenela je i agencija Rojters pozivajući se na pisanje američkog dnevnika Vol Strit Žurnal koji je prvi objavio informaciju o optužnicama.

Optužnice protiv Trampove organizacije i njenog finansijskog direktora Alena Vajselberga odnose se na nenovčane povlastice koje je kompanija davala direktorima, kao što su moguća upotreba stanova i automobila i školarina.

Optužnice bi bile prvi krivični slučajevi koji su rezultat dvogodišnje istrage okružnog tužioca Menhenta Sajrusa Vensa mlađeg, demokrate koji napušta taj položaj krajem godine.

Tužioci su istraživali Trampove poreske prijave, tražili dokumenta i razgovarali sa svedocima, među kojima su ljudi bliski Trampu i direktori kompanije.

Velika porota je nedavno sastavljena da razmotri dokaze, a glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms najavila je da će dva advokata iz svoje kancelarije rasporediti da rade sa Vensom na krivičnoj istrazi, dok ona nastavlja civilnu istragu Trampa.

Asošijeted pres je tražio komentar od portparola i advokata Trampove organizacije, kao i Vajselbergovih pravnih zastupnika i drugih direktora kompanije. Kancelarija okružnog tužioca Menhetna odbila je da komentariše slučaj.

Trampov portparol nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je njegov bivši dugogodišnji saradnik Džejson Miler ocenio da su optužnice "politički užasne za demokrate".

"Rekli su svojim ludacima u vodećim medijima da ovo ima veze sa predsednikom Tramom. Umesto toga, u okviru njihovog lova na veštice gone nevinog 80-godišnjaka zato što se možda besplatno parkirao", tvitovao je Miler, aludirajući na Vajselberga koji ima 73. godine.

Tramp je osudio istragu u ponedeljak, a u saopštenju je za Vensovu kancelariju rekao da je "nepristojna, gnusna i potpuno pristrasna" zbog načina na koji je tretirala advokate, predstavnike i dugogodišnje službenike kompanije.

Dodao je da su potezi kompanije "standardna praksa širom američke poslovne zajednice" i da se istragom "pokušava naći krivično delo".

Tramp je u sredu obišao granicu SAD i Meksika gde je optužio svog naslednika, predsednika Džoa Bajdena da zanemaruje nacionalnu bezbednost ublažavanjem pograničnih kontrola. Takođe je ustvrdio da je Bajdenova politika dovela do porasta ilegalne imigracije i trgovine drogom.

XS
SM
MD
LG