Linkovi

Optužnica protiv još jednog "čuvara zakletve" zbog napada na Kongres


6. januara 2021. stotine pristalica tadašnjeg predsednika Trampa upale su u Kapitol uverene da je došlo do izborne prevare.
6. januara 2021. stotine pristalica tadašnjeg predsednika Trampa upale su u Kapitol uverene da je došlo do izborne prevare.

Dejvid Moršel, član „Čuvara zakletve“, postao je najnoviji pripadnik desničarske grupe optužen za zaveru zbog uloge u napadu na američki Kapitol početkom godine. Više od 535 osoba do sada je uhapšeno zbog učešća u nasilju.

FBI je saopštio da je oko 40 osoba, među kojima su pripadnici grupa Čuvari zakletve, Ponosni momci i Tri procenta, optuženo za zaveru zbog nereda 6. januara, kada su stotine pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol u neuspešnom pokušaju da spreče Kongres da potvrdi pobedu demokrate Džoa Bajdena na izborima.

U utorak se navršilo šest meseci od napada, zbog kojeg je, prema navodima FBI, uhapšeno više od 165 osoba optuženih za fizičke napade, odupiranje ili ometanje rada službenika policije i drugih zaposlenih u Kongresu, a pedesetoro ljudi je optuženo zbog upotrebe smrtonosnog oružja ili ozbiljne povrede pripadnika policije.

Petoro ljudi, među kojima je pripadnik policije Kapitola, izgubilo je život u nasilju.

Dejvid Moršel, 43-godišnji pripadnik grupe "Čuvari zakletve", iz Punta Gorde na Floridi, uhapšen je i optužen za federalna krivična dela, među kojima su zavera i ometanje zvanične procedure, saopštili su savezni tužioci.

ARHIVA - Džejkob Čensli, "Kjuanon šaman" za vreme upada u Kongres 6. januara 2021.
ARHIVA - Džejkob Čensli, "Kjuanon šaman" za vreme upada u Kongres 6. januara 2021.

Za to vreme, federalni sudija Rojs Lambert odbacio je zahtev da se pusti na slobodu Džejkob Čensli, poznat po nadimku “Kjuanon šaman” – navodeći da njegovi advokati nisu pružili nikakve dokaze da Čensli ne treba da bude u zatvoru dok čeka suđenje.

Zatvorski biro obavlja psihijatrijsku procenu Čenslijevog mentalnog stanja da bi se ustanovilo da li može da mu se sudi.

Čensli se proslavio kada je fotografisan unutar sale američkog Senata noseći kapu sa rogovima, i poznat je po tome što podržava teoriju zavere Kjuanon, prema kojoj je Donald Tramp spasilac, a elita američkih demokrata kult satanističkih pedofila i ljudoždera.

“Kjuanon šaman” je optužen za šest krivičnih dela među kojima je i nasilni upad u zgradu Kongresa.

"Gospodin Čensli je postao legendani lik - simbol 6. januara, nalik Najkijevom znaku. Svet koji je zasnovan na izgledu stvari nije uvek pravedan”, izjavio je za Rojters njegov advokat Albert Votkins.

XS
SM
MD
LG