Linkovi

Republikanci u Senatu spremni da blokiraju zakon o glasačkim pravima


Senator Džon Baraso iz Vajominga i lider senatske manjine Mič Mekonel pred konferenciju za novinare na kojoj su kritikovali predlog zakona o glasačkim pravima.

Republikanci u Senatu spremni su da blokiraju usvajanje velikog zakona o glasačkim pravima. Lider demokratske većine Čak Šumer zakazao je proceduralno glasanje o takozvanom "Zakonu za građane", ali je potrebno 60 glasova da se predlog stavi na dnevni red. Pošto se republikanci protive toj meri u Senatu gde je odnos snaga dve stranke 50 prema 50, predlog zakona u sadašnjem obliku je osuđen na blokadu.

Senator Džo Menčin, demokrata iz Zapadne Virdžinije, predvodi rad na izmenjenoj verziji. Promene koje predlaže uključuju da se od birača na nacionalnom nivou traži da prilože lični dokument prilikom glasanja, i da se iz originalne verzije izbaci odredba koja se odnosi na javno finansiranje političkih kampanja.

Demokrate pokušavaju da sprovedu izbornu reformu u trenutku dok skupštine u mnogim državama, koje kontrolišu republikanci, sprovode nove restrikcije posle izbora 2020, posle kojih je tadašnji predsednik Donald Tramp ponavljao lažne tvrdnje o izbornim prevarama.

Zakon koji je u martu usvojen u Predstavničkom domu u kome većinu čine demokrate, a sada treba da se predstavi u Senatu, olakšao bi ljudima da se registruju za glasanje, od država bi se tražilo da omoguće najmanje 15 dana ranog glasanja, a građanima bi se omogućilo da glasaju sa drugih lokacija ili poštom a da ne navode razlog zašto ne glasaju direktno. Takođe, crtanje mapa kongresnih distrikta poverilo bi se nestranačkim komisijama, umesto državnim skupštinama.

Lider senatske manjine Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija, kaže da je predlog zakona pokušaj demokrata da "trajno nameste pravila američkih izbora u svoju korist".

“Od kada su demokrate dobile izborni rezultat koji su želele prošle jeseni, posmatrali smo svoje kolege kako iznose nova opravdanja i razloge za svoje stranačke pokušaje da se domognu vlasti - države moraju da se spreče da imaju kontrolu nad svojim sopstvenim izbornim zakonima", izjavio je Mekonel u ponedeljak.

Šumer je u ponedeljak izjavio da su biračka prava "pod napadom s kraja na kraj zemlje" i da su "napori republikanaca u različitim državama pokušaj da se Republikanskoj partiji da prednost prilikom glasanja tako što se biračima koji naginju ka demokratama oteža glasanje. Pozvao je senatske republikance da dozvole debatu o glasačkim pravima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG