Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe podnosi tužbu zbog izbornog zakona u Džordžiji


Protest u gradu Atlanta povodom restriktivnog izbornog zakona usvojenog u Džordžiji (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)
Protest u gradu Atlanta povodom restriktivnog izbornog zakona usvojenog u Džordžiji (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)

Američki Sekretarijat za pravosuđe podneće tužbu kojom nastoji da ospori izborni zakon u saveznoj državi Džordžija za koji smatra da ograničava glasačka prava Afroamerikanaca, izjavio je sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Tužba je prvi od brojnih koraka koje preduzimamo kako bismo obezbedili da svi građani koji imaju pravo mogu da glasaju. Istražujemo zakone čiji cilj je ograničavanje biračkih prava i kada utvrdimo kršenje federalnih zakona – postupićemo u skladu sa tim”, rekao je Garland.

Osim toga, ukazao je da će biti izrađene nove smernice o mogućim postizbornim revizijama nakon brojnih prigovora koje su Trampove pristalice uložile na izborne rezultate 2020. godine, kao i uputstva službenicima Federalnog istražnog biroa (FBI) i federalnim tužiocima za krivično gonjenje u slučajevima kada je ugroženo osoblje na biralištima.

Tužba je prvi od brojnih koraka koje preduzimamo kako bismo obezbedili da svi građani koji imaju pravo mogu da glasaju: Merik Garland
Tužba je prvi od brojnih koraka koje preduzimamo kako bismo obezbedili da svi građani koji imaju pravo mogu da glasaju: Merik Garland

Zakonom koji je potpisao guverner Brajan Kemp – u Džordžiji je pooštrena identifikacija birača koji glasaju u odsustvu i uvedena ograničenja u upotrebi glasačkih kutija. Takođe, državnoj agenciji pod kontrolom Republikanske partije omogućeno je da preuzme poslove u vezi sa glasanjem.

Zakonom se, između ostalog, zabranjuje raspodela vode ili hrane građanima koji čekaju u redovima za glasanje. Reč je o novim merama koje su usvojili lokalne vlasti u američkim državama koje predvode republikanci – podstaknuti nikada dokazanim tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa da je njegov poraz na izborima posledica zloupotreba i prevare.

Guverneri država Arizone, Floride i Ajove, iz redova republikanaca, potpisali su zakone kojima se uvode ograničenja za glasanje, dok države Pensilvanija i Teksas pokušavaju da usvoje slične mere.

Inače, Džordžija bila je jedna od ključnih za ishod predsedničkih izbora novembra 2020.

Aktuelni predsednik Džozef Bajden jedini je demokratski kandidat koji je u poslednjih trideset godina odneo pobedu u toj tradicionalno republikanski orijentisanoj državi.

Prekinute izborne tradicije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Ta država bila je u fokusu mesecima nakon predsedničkih izbora, pošto je obelodanjeno da je bivši američki predsednik Tramp neposredno kontaktirao republikanske izborne zvaničnike, konkretno Breda Rafenspergera.

Zahvaljujući snimcima telefonskih razgovora koji su procurili – američka javnost je saznala da je Tramp od Rafenspergera tražio da, kako se tada izrazio, pronađe dovoljno glasova da poništi Bajdenovu pobedu.

Tramp je izgubio od Bajdena u Džordžiji sa 11.779 glasova.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, od početka decembra do početka januara, tokom kojih je bivši američki predsednik tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije da preokrene izbore - i svaki put je bio odbijen.

XS
SM
MD
LG