Linkovi

Američki bombarder B-1B leteo iznad Bliskog istoka usred tenzija sa Iranom


Izraelski lovac-bombarder F15 leti u pratnji američkog bombardera B-1B, iznad Izraela, kao deo leta koji za cilj ima ocvraćanje, na fotografiji koju je objavilo američko ratno vazduhoplovstvo, 30. oktobra 2021.
Izraelski lovac-bombarder F15 leti u pratnji američkog bombardera B-1B, iznad Izraela, kao deo leta koji za cilj ima ocvraćanje, na fotografiji koju je objavilo američko ratno vazduhoplovstvo, 30. oktobra 2021.

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je u nedelju da je letelo strateškim bombarderom B-1B preko ključnih pomorskih "uskih grla" na Bliskom istoku sa saveznicima, uključujući Izrael, usred aktuelnih tenzija sa Iranom, dok je nuklearni sporazum sa svetskim silama i dalje u rasulu.

Bombarder B-1B Lanser preleteo je u subotu iznad Ormuskog moreuza, uskog grla Persijskog zaliva kroz koje prolazi 20 odsto celokupne količine nafte kojom se trguje. Takođe je preleteo Crveno more i uski moreuz Bab el-Mandeb, kao i egipatski Suecki kanal.

Ormuški moreuz je poslednjih godina bio poprište napada na brodove za koje se okrivljuje Iran, dok su na Crvenom moru izvedeni slični napadi usred rata u senci koji se vodi između Teherana i Izraela. Islamska Republika Iran je negirala da je umešana u napade, iako je obećala da će se osvetiti Izraelu za niz napada usmerenih na iranski nuklearni program.

Pored bombardera leteli su borbeni avioni iz Bahreina, Egipta, Izraela i Saudijske Arabije.

Iranski državni mediji nisu odmah potvrdili prelet. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Prelet se događa nakon postojanja obrasca takvih letova bombardera B-52 - koji imaju mogućnost da budu naoružani i nuklearnim oružjem - od Trampove administracije kao vid demonstracije sile prema Iranu. Predsednik Donald Tramp je 2018. jednostrano povukao Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, čime je Teheran pristao da drastično ograniči svoje obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Od tada, Iran je napustio sve granice koje mu je postavljao sporazum i drastično smanjio mogućnost međunarodnih inspektora da nadgledaju njegov program. Dok Iran insistira da je njegov nuklearni program miran, američke obavještajne agencije, zapadni inspektori i drugi tvrde da je Teheran imao strukturirani vojni program nuklearnog oružja do kraja 2003. godine.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je voljan da ponovo uđe u nuklearni sporazum, ali su pregovori u Beču zaustavljeni pošto je tvrdolinijaški štićenik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija preuzeo mesto predsednika.

Bajdenovo slanje bombarder B1-B u region omogućava mu da pošalje "jasnu poruku uveravanja" regionalnim saveznicima, kako je to u seriji tvitova između ostalog objavila Centralna komanda američkog vazduhoplovstva.

B-1B je došao iz 37. bombarderske eskadrile sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Elsvort u Južnoj Dakoti.

XS
SM
MD
LG