Linkovi

Visoki bezbednosni zvaničnik Irana: Bajden ilegalno zapretio Teheranu


Predsednik SAD Džo Bajden tokom sastanka sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom, u Beloj kući, 27. avgusta 2021.
Predsednik SAD Džo Bajden tokom sastanka sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom, u Beloj kući, 27. avgusta 2021.

Visoki iranski bezbednosni zvaničnik optužio je u subotu američkog predsednika Džoa Bajdena da je nezakonito zapretio Iranu rekavši da bi mogao da razmotri druge opcije ako nuklearna diplomatija sa Teheranom ne uspe.

"Naglasak na korišćenju 'drugih opcija' protiv (Irana) predstavlja ilegalnu pretnju drugoj zemlji i uspostavlja pravo Irana da uzvrati... 'raspoloživim opcijama'", napisao je Ali Šamkani, sekretar Vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost Irana.

Bajden je u petak u razgovorima u Beloj kući rekao izraelskom premijeru Naftaliju Benetu da stavlja "diplomatiju na prvo mesto" kako bi pokušao da obuzda iranski nuklearni program, ali da će u slučaju neuspeha pregovora biti spreman da se okrene drugim neodređenim opcijama.

Organizacija Ujedinjenih nacija za nadzor atomske energije je u izvještaju za ovaj mesec navela da je Iran ubrzao svoje obogaćivanje uranijuma skoro do nivoa potrebnog za naoružanje, što je potez koji podiže tenzije sa Zapadom, jer obe strane pokušavaju da nastave razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

XS
SM
MD
LG