Linkovi

Hezbolah najavio isplovljavanje tankera iz Irana ka Libanu, traži da ga ne presreću


Hezbollah supporters listen to their leader Sayyed Hassan Nasrallah as he speaks via a video link during Ashoura, the Shiite Muslim commemoration marking the death of Immam Hussein, the grandson of the Prophet Muhammad, at the Battle of Karbala in…
Hezbollah supporters listen to their leader Sayyed Hassan Nasrallah as he speaks via a video link during Ashoura, the Shiite Muslim commemoration marking the death of Immam Hussein, the grandson of the Prophet Muhammad, at the Battle of Karbala in…

Lider proiranske militantne grupe Hezbolah rekao je u četvtak rano popodne da će iranski tanker sa gorivom isploviti prema Libanu "u roku od nekoliko sati", upozorivši Izrael i Sjedinjene Države da ga ne presreću.

Ta isporuka koju organizuje Hezbolah iz Libana bila bi očigledno kršenje američkih sankcija uvedenih protiv Teherana nakon što je bivši američki predsednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila pre tri godine.

Sajid Hasan Nasralah rekao je u TV obraćanju da će tanker, koji prevozi dizel gorivo, pratiti i drugi kako bi olakšali libanonsku nestašicu energenata koja nedeljama parališe zemlju.

Nasralah nije rekao kako će Liban platiti gorivo, ali je u prethodnom govoru rekao da bi Teheran mogao da bude plaćen u libanskim funtama. Valuta je izgubila više od 90 odsto svoje vrednosti od početka ekonomske krize u zemlji u oktobru 2019.

"Želeo bih da kažem da će to, u trenutku kada tanker isplovi - za nekoliko sati - i krene u more, biti razmatrano na libanskoj teritoriji", rekao je Nasralah. On je rekao da Zapad nameće neprijavljenu opsadu Libanu, uzrokujući trenutnu krizu.

Hezbolah i njegovi saveznici optužuju SAD i neke arapske zalivske zemlje za kažnjavanje Libana zbog vojnih aktivnosti Hezbolaha u drugim zemljama, uključujući Siriju i Irak.

"Rekao sam Amerikancima i Izraelcima da je ovo libanska teritorija", rekao je Nasralah o tankeru, ne objašnjavajući šta će njegova grupa učiniti ako tanker bude presretnut.

Susedna Sirija okrivila je Izrael za misteriozne napade čiji su ciljevi naftni tankeri koji su iz Irana putovali ka Siriji prošle godine.

Libanci su nedeljama čekali u dugim redovima na benzinskim pumpama da napune svoje rezervoare svojih automobila. Nedostatak dizela usred ozbiljnog nestanka struje ugasio je hiljade privatnih proizvođača, što je dovelo do nestašice hleba. Neke bolnice upozorile su da bi pacijenti mogli umreti zbog nedostatka dizela.

Za nestašice se krivi krijumčarenje, gomilanje i nemogućnost vlade u da kroz plaćanje gotovinom obezbedi isporuke uvezenog goriva.

Liban je decenijama trpeo nestašice struje, delimično zbog široko rasprostranjene korupcije i lošeg upravljanja. Mediteranska nacija od oko šest miliona žitelja - uključujući i milion sirijskih izbeglica - blizu je bankrota.

Situacija se dramatično pogoršala prošle sedmice nakon što je centralna banka odlučila da prekine subvencije za gorivo. Odluka će verovatno dovesti do povećanja cena skoro svih roba u Libanu.

Nasralah je rekao da njegova grupa nema za cilj da "prkosi bilo kome", dogovarajući isporuku goriva iz Irana, ali je dodao da "ne možemo stajati u stanju mirovanja usred poniženja naših ljudi, bilo ispred pekara, bolnica, benzinskih pumpi i mraka noću".

Ovaj potez će verovatno razljutiti protivnike Hezbolaha kod kuće, koji su upozorili da bi takav potez mogao da dovede Liban pod američke sankcije.

XS
SM
MD
LG