Linkovi

Haris: Kina prisiljava i zastrašuje u Južnom kineskom moru


Potpredsednica SAD Kamala Haris pozdravlja se sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivianom Balakrišnanom i njegovom delegacijom,nakon što je stigla u Paja Lebar vazdušnu bazu u Singapuru, 22. avgusta 2021.
Potpredsednica SAD Kamala Haris pozdravlja se sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivianom Balakrišnanom i njegovom delegacijom,nakon što je stigla u Paja Lebar vazdušnu bazu u Singapuru, 22. avgusta 2021.

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je u utorak da Kina "nastavlja da prisiljava, zastrašuje i polaže prava na najveći deo Južnog kineskog mora".

Govoreći tokom posete Singapuru, Haris je rekla da kineske akcije "nastavljaju da podrivaju poredak zasnovan na pravilima i ugrožavaju suverenitet država".

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena proglasila je suzbijanje kineskog uticaja ključnom tačkom svoje spoljne politike.

"Sjedinjene Države stoje uz svoje saveznike i partnere suočene sa ovim pretnjama", rekla je Haris. "I moram biti jasna: Naš angažman u jugoistočnoj Aziji i Indo-Pacifiku nije protiv bilo koje zemlje, niti je osmišljen tako da bilo koga bira između zemalja. Umesto toga, naš angažman se odnosi na unapređenje optimistične vizije koju imamo o našem učešću i partnerstvu u ovom regionu".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin odgovorio je rekavši da Sjedinjene Države sprovode sistem u kojem bi mogle "namerno da kleveću, ugnjetavaju, prisiljavaju i maltretiraju druge zemlje i ne da za to ne moraju da plate nikakvu cenu".

Haris je rekla da ponovo potvrđuje američke obaveze prema miru i stabilnosti, slobodi na moru, neometanoj trgovini, unapređenju ljudskih prava i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima.

Ona je podsetila da milioni zavise od regionalnih morskih puteva i na trgovinu vrednu milijarde dolara koja se odvija tim regionom.

Rekla je da oni u indo-pacifičkom regionu razumeju pretnje klimatskih promena, uključujući porast nivoa mora i poplave, i da kriza "postaje sve hitnija". Haris je dodala da u međusobno povezanom svetu ovo pitanje pogađa sve i "zahteva kolektivnu akciju".

Govoreći posebno o Mjanmaru, poznatom i kao Burma, Haris je rekla da su Sjedinjene Države "duboko uznemirene" državnim udarom koji je vojska izvela ranije ove godine.

"Osuđujemo kampanju nasilne represije i zalažemo se za pružanje podrške ljudima u njihovom nastojanju da vrate svoju naciju na put demokratije. Nadamo se da će nam se nacije širom Indo-Pacifika pridružiti u tim naporima", rekla je ona.

Haris je takođe u utorak učestvovala u radu okruglog stola o otpornosti i saradnji lanca snabdevanja.

Let Kamale Haris iz Singapura za glavni grad Vijetnama, Hanoj, odložen je u utorak zbog "izveštaja o nedavnom mogućem abnormalnom zdravstvenom incidentu" u gradu, saopštila je američka ambasada u Hanoju.

"Nakon pažljive procene, doneta je odluka da se nastavi sa putvanjem potpredsednice", saopštilo je Stejt department.

Haris će biti prvi potpredsednik SAD koji je posetio Hanoj.

Američki Stejt department često je koristio termin "abnormalni zdravstveni incidenti" kako bi označio bolest koja je pogodila desetine američkih diplomata, što je šire poznato kao Havanski sindrom.

Očekuje se da će Haris u Vijetnamu razgovarati o mnogobrojnim istim pitanjima, uključujući bezbednost i klimatske promene.

U izveštaju su korišćenbe neke informacije Asošijeted presa, Frans presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG