Linkovi

SAD, Indija, Japan i Australija dogovorili milijardu doza vakcine za Aziju


ARHIVA - Proizvodnja vakcina u Indiji (Foto: AP /Rafiq Maqbool)
ARHIVA - Proizvodnja vakcina u Indiji (Foto: AP /Rafiq Maqbool)

Predsednik SAD Džo Bajden i lideri Australije, Indije i Japana su na samitu u petak postigli dogovor da obezbede do mlijardu doza vakcine protiv koronavirusa zemljama u razvoju u Indo-pacifičkom regionu do kraja 2022. godine, da bi se suprostavili sve široj kineskoj "diplomatiji vakcina".

Bajden, koji je bio domaćin prvog liderskog sastanka grupe ključn za njegove napore da se suprostavi rastućoj vojnoj i ekonomskoj moći Kine, rekao je da je slobodni i otvoreni Indo-pacifički region "ključan" za sve četiri zemlje.

"Sjedinjene Države su rešene da sarađuju sa vama, našim partnerima i svim našim saveznicima u regionu na postizanju stabilnosti", poručio je Bajden.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da su lideri razmotrili ključna regionalna pitanja na virtuelnom sastanku, među kojima su "slobodna plovidba i sloboda od iznude" u Južnom i Istočnom kineskom moru, zatim severnokorejska nuklearna pitanja i puč i nasilna represija u Mjanmaru.

Salivan je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da se na sastanku razgovaralo o izazovima koji dolaze iz Kine, ali da to nije bilo u fokusu samita.

Lideri takozvane grupe "Kvad" obavezali su se da će Jugoistočnoj Aziji isporučiti do milijardu doza vakcine protiv Kovida 19 do kraja 2022. godine, rekao je Saliven.

Japanski premijer Jošihide Suga rekao je da želi da četiri zemlje "snažno napreduju ka uspostavljanju slobodnog i otvororenog Indo-pacifičkog regiona" i da je Japan pristao na saradnju u pružanju podrške zemljama u razvoju kada je reč o vakcinama.

Indijski šef diplomatije Harš Vardan Šringla rekao je da je na sastanku dogovoreno da će se američke vakcine proizvoditi u Indiji, što je ta zemlja tražila da bi se suprostavila "diplomatiji vakcina" Pekinga.

Lideri su se u zajedničkom saopštenju obavezali da će sarađivati u pogledu distribucije vakcina, klimatskih pitanja i bezbednosti.

"Težimo regionu koji je slobodan, otvoren, zdrav, utemeljen u demokratskim vrednostima i koji nije ograničen iznudama", navodi se u saopštenju u kojem se Kina ne pominje po imenu.

Postignut je i dogovor o direktnom sastanku kasnije ove godine. Samit u petak održan je u trenutku kada Amerika pokušava da učvrsti saveze u Aziji i Evropi da bi se suprostavila Kini. U okviru te diplomatske kampanje, državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin posetiće naredne nedelje Japan i Južnu Koreju.

Blinken će takođe na Aljasci da se sastane sa kineskim šefom diplomatije Jangom Jiečijem i državnim savetnikom Vangom Jiem - što je prvi sastanak na visokom nivou između dve najveće svetske ekonomije pod Bajdenovom administracijom.

Vašington je već poručio da neće popuštati u kritikama Pekinga zbog niza pitanja - od Tajvana do Hong Konga i genocida za koji smatra da je Kina počinila protiv manjinskih muslimana.

XS
SM
MD
LG