Linkovi

Potpredsednica SAD Kamala Haris u Singapuru počinje azijsku turneju


Arhiva - Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovara sa medijima nakon, u El Pasu, Teksas, 25. juna 2021.
Arhiva - Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovara sa medijima nakon, u El Pasu, Teksas, 25. juna 2021.

Potpredsednica SAD Kamala Haris boravi u ponedeljak u Singapuru na razgovorima na početku kratkog putovanja u jugoistočnu Aziju.

Ona je učestvovala je u ceremoniji dobrodošlice pre nego što je krenula na sastanke sa predsednicom Halimah Jakob i premijerom Li Hsien Lungom.

Harris će se u ponedeljak zaustaviti i u pomorskoj bazi Čangi, gde će razgovarati sa američkim mornarima na brodu USS Talsa, koji boravi tu u poseti.

Kasno u utorak, Haris stiže u Vijetnam, u prvu posetu nekog potpredsednika SAD Hanoju, dok Vašington nastoji da pojača međunarodnu podršku kako bi se suprotstavio rastućem globalnom uticaju Kine.

Ona će razgovarati sa singapurskim i vijetnamskim zvaničnicima o bezbednosti, klimatskim promenama, pandemiji i "zajedničkim naporima da se promoviše međunarodni poredak zasnovan na pravilima", rekla je portparolka Simon Sanders.

Njena poseta događa se nakon posete ministra odbrane Lojda Ostina krajem jula u iste dve zemlje, kao i virtuelnih sastanaka Filipina i državnog sekretara Entonija Blinkena 4. avgusta sa kolegama iz 10-članog Udruženja država jugoistočne Azije na godišnjem samitu.

Čini se da je putovanje nastavak napora administracije predsednika Džoa Bajdena da se suprotstavi uticaju Kine u ključnom, ali opreznom regionu od 660 miliona ljudi, kažu stručnjaci.

Zemlje jugoistočne Azije dugo su vrednovale ulogu SAD u očuvanju njihove bezbednosti, prema analizi istraživačke organizacije Instituta za istraživanje spoljne politike objavljenoj u junu.

Vašington povremeno šalje ratne brodove, prodaje oružje i pomaže u obučavanju trupa.

Međutim, desetočlani blok jugoistočne Azije protivi se otvorenom stavljanju na stranu bilo koje spoljne sile, navodi se u analizi.

Ralf Dženings učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG