Linkovi

Stavridis: Rusija želi da bude na ravnoj nozi sa Kinom


Džejms Stavridis, direktor za geostrategiju u globalnoj investicionoj firmi "Grupa Karlajl” i bivši komandant snaga NATO-a u Evropi (Foto courtesy: Skype)
Džejms Stavridis, direktor za geostrategiju u globalnoj investicionoj firmi "Grupa Karlajl” i bivši komandant snaga NATO-a u Evropi (Foto courtesy: Skype)

Telefonskim razgovorom Vladimira Putina i Ši Đinpinga, predsednika Rusije i Kine - potencirao se poseban i neraskidiv odnos dve države, sudeći prema zvaničnim saopštenjima diplomatskih službi dve države.

U objavi ruske strane o razgovoru dvojice lidera ukazano je da su bilateralne veze Kine i Rusije dostigle, kako je istaknuto, najviši nivo u istoriji. Uzajamni komplimenti stižu pred obeležavanje stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a, osvruo se na bliske veze između Moskve i Pekinga, kao i Putinove glavne motive za odlazak na nedavni samit u Ženevi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Prema Stavridisovom njegovom uverenju Putin je želeo da iskoristi susret sa predsednikom SAD na samitu u Ženevi ne samo kod domaće javnosti, već pre svega da pokaže Pekingu da Rusija poseduje status globalne supersile.

“Verujem da je želeo da prenese predsedniku Ši Đinpingu da može ravnopravno da razgovara sa najjačom zemljom na svetu. Mislim da je to i postigao,", kaže Stavridis.

On dodaje da samit u Ženevi nije bio prioritet za kineskog predsednika. Ši Đinping je mnogo više pažnje posvetio NATO samitu u Briselu koji je prethodio razgovorima u raskošnoj vili La Granž.

“Kina je bila manje zainteresovana za samit SAD i Rusije, nego za samit NATO-a na kojem se Alijansa prvi put do sada kolektivno obavezala da počne ozbiljnije da se odupire Kini. U kontekstu delovanja NATO-a izvan svog prostora ovo bi bila maksimalna operacija van područja alijanse, za koju verujem da je potpuno moguća. Vidimo kako se ratni brodovi pod komandom članica NATO-a raspoređuju na Pacifiku, uključujući Britaniju, Nemačku i Francusku. Kina je ovih dana očigledno veoma fokusirana na NATO, navodi Stavridis.

Peking će negativno reagovati na novi strateški koncept NATO-a, kaže naš sagovornik.

“Kina to neće primiti dobro. Peking će se pitati zašto se toliko nacija diže protiv njenih „benignih“ zagrljaja odosno geostrateškog plana nazvan „Jedan pojas - jedan put“. Na to pitanje odgovor leži u činjenici da se mnoge zemlje protive kineskim teritorijalnim aspiracijama u Južnom kineskom moru, kao i maltretiranju kineskih suseda u istočnoj Aziji kao što su Vijetnam i Filipini, ali i zbog kršenja ljudskih prava i određenih kineskih sajber aktivnosti. To su sve značajni iritirajući faktori, koji povezani sa vidlijvom ekspanzijom moći Kine, neizbežno povećavaju tenzije.”

I Putin slično tumači novi strateški korak NATO-a, ističe Stavridis.

“Putin u Kini vidi svog najboljeg prijatelja i saveznika. Mada dve zemlje nemaju nikakav formalni međusobi sporazum, njihovi interesi se poklapaju u gotovo svim međunarodnim pitanjima. Obe su autoritarne države, koje takođe poseduju značajne nuklearne arsenale."

Fokus NATO-a na jačanju solidarnosti sa SAD na Pacifiku, povećaće ne samo tenzije između Kine i evropskih zemalja, već će pogoršati i postojeće napetosti zapadne alijanse sa Rusijom, kaže bivši komandant NATO-a, najveće odbrambene alijanse na svetu.

“Rusija nije nimalo srećna kada vidi kako se NATO okreće proširenju saradnje sa Amerikom. Putinov glavni strateški cilj je da oslabi transatlantsku sponu, čiji najjači deo, rekao bih, predstavlja NATO", zaključuje u razgovoru za Glas Amerike Džejms Stavridis.

XS
SM
MD
LG