Linkovi

Liz Čejni: Trampova uloga u napadu na Kapitol "najozbiljniji prestup"nekog predsednika SAD


Članica Kongresa Liz Čeni, na Kapitolu, u Vašingtonu, 21. jula 2022.
Članica Kongresa Liz Čeni, na Kapitolu, u Vašingtonu, 21. jula 2022.

Članica Kongresa Liz Čejni, jedna od liderki istrage o pobuni od 6. januara prošle godine i jurišu na američki Kapitol, rekla je u nedelju da je Donald Tramp učestvovao u "najozbiljnijem prestupu" bilo kog američkog predsednika u istoriji tako što je podsticao haos, a zatim odbijao više od tri sata da opozove izgrednike.

Tramp uveliko nagoveštava još jednu kandidaturu za Belu kuću 2024. godine, ali Čejni, potpredsednica Kongresnog istražnog komiteta, rekla je za CNN u nedelju da "nema sumnje da on nije podoban" da bude na izabranoj funkciji i da "nikada više ne bi trebalo da bude blizu Ovalnog kabineta".

Čejni, glasna Trampova kritičarka, još jednom je oštro kritikovala svoje kolege republikanace nekoliko dana nakon što su svedoci rekli pred komisijom Predstavničkog doma da je Tramp ignorisao molbe saradnika Bele kuće, pristalica republikanaca u Kongresu, konzervativnih televizijskih komentatora i članova porodice da opozove oko 2.000 izgrednika, prošle godine dok su pokušavali da spreče Kongres da potvrdi da ga je demokrata Džo Bajden pobedio na izborima 2020.

Tramp je često napadao odbor koji istražuje njegovu ulogu u raspirivanju nereda kroz pozive upućene njegovim pristalicama da marširaju do Kapitola i "pakleno se bore". On je devetočlanu komisiju nazvao "Neizabrani odbor političkih nasilnika i falsifikatora".

Tramp je kritikovao nekoliko svojih bivših saradnika jer su se okrenuli protiv njega i svedočili o onome što su videli u Beloj kući na dan nereda dok je gledao kako se odvija na televiziji dok je sedeo u trpezariji pored svoje kancelarije.

Tramp je na političkom skupu u Arizoni u petak uveče rekao: "Ako objavim da se više neću kandidovati za političku funkciju, progon Donalda Trampa bi odmah prestao. Progone me jer se zalažem za tebe".

FILE - Trump supporters participate in a rally in Washington, Jan. 6, 2021, with some later storming the U.S. Capitol.
FILE - Trump supporters participate in a rally in Washington, Jan. 6, 2021, with some later storming the U.S. Capitol.

Izgrednici su upali u američki Kapitol, vandalizovali zgradu, sukobili se sa policijom i prisilili kongresmene i tadašnjeg potpredsjednika Majka Pensa da pobegnu radi svoje sigurnosti. Usred pobune, Tramp je ismevao Pensa jer nije imao "hrabrosti" da blokira verifikaciju glasanja na Elektorskom koledžu, koji je potvrdio da je Bajden pobedio.

Tramp se ni jednom nije zainteresovao za dobro svog zamenika, čak i dok su neki od izgrednika uzvikivali: "Obesite Majka Pensa!" i podigao vešala u vidokrugu Kapitola. Odbor je saopštio da su neki od Pensovih bezbednosnih detalja pozvali svoje najmilije da se pozdrave iz straha da možda neće uspeti da izađu iz Kapitola živi jer su se izgrednici opasno približili potpredsedniku.

Tramp je privatno i javno zahtevao da Pens pošalje rezultate izbora nazad u države koje je Tramp tesno izgubio kako bi novi elektori koji favorizuju 45. predsednika mogli da zamene zvanične, one koji favorizuju Bajdena. Ustavni stručnjaci kažu da bi to bilo protivzakonito.

FILE - A mob of supporters of then-President Donald Trump storm the U.S. Capitol building in Washington. Jan. 6, 2021.
FILE - A mob of supporters of then-President Donald Trump storm the U.S. Capitol building in Washington. Jan. 6, 2021.

U Sjedinjenim Državama, predsednici se zapravo biraju na odvojenim izborima u svakoj od 50 država, a ne putem nacionalnog narodnog glasanja. Broj elektorskih glasova svake države zavisi od broja njenih stanovništva, a najveće države imaju najveći uticaj. Izgrednici koji su upali na Kapitol pokušali su da spreče zakonodavce da potvrde Bajdenovu eventualnu pobedu od 306-232 na Elektorskom koledžu.

Saslušanje od prošlog četvrtka bilo je osmo u poslednja dva meseca, a komisija je obećala da će održati još javnih sednica u septembru.

Čejni je rekla da komitet i dalje traži svedočenje Stiva Benona, nekadašnjeg Trampovog pomoćnika koji je u petak osuđen za nepoštovanje Kongresa jer je odbio da se povinuje pozivu komisije da svedoči. Nedugo pre prošlonedeljnog suđenja, Benon je rekao da je sada spreman da svedoči, ali da nije zakazano pojavljivanje.

"Mislim da je jasno da Stiv Benon ima informacije koje su potrebne odboru", rekla je Čejni.

Ona je citirala njegov komentar nekoliko dana uoči izbora u novembru 2020. da će Tramp proglasiti pobedu u noći izbora bez obzira na prebrojavanje glasova u to vreme, što je Tramp zaista i učinio. U ranim satima nakon zatvaranja birališta, Tramp je vodio tokom prebrojavanja glasova, ali je nekoliko dana kasnije izgubio izbore pošto su prebrojani glasački listići koji su u velikoj meri favorizovali Bajdena.

Čejni je takođe primetila da je Benon 5. januara 2021. predvideo da će "sutra izbiti pakao", ostavljajući istražni odbor da se zapita šta je Benon unapred znao o neredima na Kapitolu i od koga.

Ona je rekla da je odbor u pregovorima da čuje svedočenje Virdžinije (Džini) Tomas, konzervativne aktivistkinje i supruge sudije Vrhovnog suda Klarensa Tomasa koja je radila sa Trampovim pomoćnicima na poništavanju pobede Bajdena.

Čejni je rekla da se komitet nada da će Džini Tomas "doći dobrovoljno", ali da će razmotriti izdavanje obavezujućeg poziva ako to ne učini.

XS
SM
MD
LG