Linkovi

Istraživanje: Trampovu kandidaturu podržalo bi 49 odsto republikanaca


Bivši predsednik Donald Tramp na mitingu na Kapitol hilu, 6. januara 2021.
Bivši predsednik Donald Tramp na mitingu na Kapitol hilu, 6. januara 2021.

VAŠINGTON - Više od polovine republikanaca izjasnilo se da bi na primarnim izborima 2024. glasalo za nekog drugog kandidata u odnosu na Donalda Trampa, pokazalo je istraživanje Njujork tajmsa i Sijena koledža.

Oko 49 odsto republikanaca reklo je da bi na primarnim izborima glasalo za Trampa, dok su ostali dali glasove drugim potencijalnim republikanskim kandidatima za predsednika. To je pad podrške u odnosu na izbore 2020. kada je čak 94 odsto republikanskih birača glasalo za Trampa.

Ipak, Tramp i dalje ima najveću podršku u odnosu na protivkandidate u partiji. NJegov najveći potencijalni protivnik je Ron Desantis, guverner Floride, koji stoji na oko 25 odsto podrške. Ostali potencijalni kandidati su senator iz Teksasa Ted Kruz koji ima oko 7 odsto, bivši potpredsednik Majk Pens sa oko 6 odsto podrške, bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli sa 6 odsto, bivši državni sekretar Majk Pompeo sa 2 odsto podrške republikanaca.

Iako nema većinu, Tramp je i dalje ispred svojih protivkandidata, i zato rezultate ankete treba čitati pažljivo, kaže Kajl Kondik iz Centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji. Pitanje je i kako rezultate čitaju njegovi protivkandidati.

"Pitanje Trampove ranjivosti je zapravo percepcija te ranjivosti. Da li Desantis, koji je trenutno najžešći rival Trampu, veruje da može da pobedi i dobije 50 odsto ili više?"

Poređenje sa Bajdenom

Isto istraživanje pokazalo je da većina demokrata ne podržava da se Džo Bajden ponovo kandiduje za predsednika 2024.

I Tramp i Bajden i dalje imaju dobar imidž unutar stranke, pa pozitivno mišljenje o Trampu ima oko 80 odsto republikanaca, a o Bajdenu 85 odsto demokrata.

Bajdenov rejting donekle maskira nezadovoljstvo unutar partije zbog načina na koji obavlja posao. Predsednik SAD se suočava sa velikom inflacijom, i ne uspeva da realizuje svoju agendu u Kongresu, te je njegova podrška među primarnim glasačima demokrata oko 70 odsto - što je malo za predsednika na dužnosti.

Na pitanje zašto bi želeli da se neko drugi kandiduje 2024, demokratski glasači su naveli Bajdenove godine - ima 79 i najstariji je predsednik do sada, a do 2024. imaće skoro 82 godine. Tramp će 2024. imati 78 godina.

Na pitanje za koga bi glasali 2024. da su kandidati Bajden i Tramp - 44 odsto je reklo da bi glasalo za Bajdena, a 41 odsto za Trampa.

Bela kuća je prokomentarisala da "nije fokusirana samo na istraživanja javnog mnjenja".

"Biće mnogo istraživanja, neka će ići na gore, neka na dole", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Tramp je kritikovao Njujork tajms i optužio da ga konstantno godinama targetira.

"Lažne ankete, lažne priče i izmišljeni citati - oni su sramota za novinarstvo i unazadili su ga. Njujork tajms je istinski neprijatelj naroda", napisao je Tramp.

Istraživanje je pokazalo i da, među primarnim republikanskim glasačima, 62 odsto njih koji su završili srednju školu podržava Trampa, a da oni sa fakultetom u jednakom broju - sa oko 29 odsto - podržavaju Trampa i Desantisa.

Takođe se pokazalo da većina republikanaca podržava Trampove lažne tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

XS
SM
MD
LG