Linkovi

Bajden kritikovao Vol strit, branio svoju ekonomsku politiku pred sindikatima


Predsednik Džo Bajden govori na 29 konvenciji U.S. President Joe Biden delivers remarks at the 29th AFL-CIO Quadrennial Constitutional Convention at the Pennsylvania Convention Center in Philadelphia, U.S., June 14, 2022.
Predsednik Džo Bajden govori na 29 konvenciji U.S. President Joe Biden delivers remarks at the 29th AFL-CIO Quadrennial Constitutional Convention at the Pennsylvania Convention Center in Philadelphia, U.S., June 14, 2022.

Predsednik Džo Bajden branio je svoj rad na polju ekonomije na konvenciji federacije američkih sindikata u Filadelfiji, u trenutku dok na Vol stritu raste strah od recesije, a predsednik pokušava da produbi svoje odnose sa sindikatima, i poboljša rejting popularnosti među demokratama.

"Vol strit nije izgradio ovu zemlju, srednja klasa je izgradila ovu zemlju", istakao je Bajden, dodajući da ako bi investicioni bankari stupili u štrajk, ne bi se mnogo toga promenilo u američkoj ekonomiji.

“Ne želim više da čujem laži o nesmotrenoj potrošnji. Mi menjamo živote ljudima!", rekao je Bajden.

Strahovi da bi Federalne rezerve mogle da uspore rast američke ekonomije u pokušaju da obuzdaju inflaciju doprineli su velikom padu berzanskog proseka S&P 500, što bi mogla da bude najava recesije.

Bajden je govorio pred oko 2.000 članova sindikata, lidera i državnih i lokalnih zvaničnika na Konvenciji Američke federacije rada i Kongresa industrijskih organizacija (AFL-CIO) koja se održava na svake četiri godine, i na kojoj lideri sindikata dogovaraju strategiju za buduće aktivnosti. Federacija sadrži 57 sindikata, odnosno ima članstvo od 12,5 miliona radnika.

Predsednik je takođe podsetio na redove za hranu i radna mesta zatvorena za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, i podstaknute pandemijom Kovida-19, i ukazao da je stopa nezaposlenosti danas na rekordno niskom nivou.

"Vol strit nije izgradio ovu zemlju, srednja klasa je izgradila ovu zemlju"

"Kakva kontrast... Obični ljudi su po sat vremena čekali u redu na kutiju hrane, dok je predsednikova politika stvorila više milijardera nego ikada u američkoj istoriji", istakao je.

Bajden, koga radnički lideri pozdravljaju kao predsednika koji je prijatelj sindikata, nastavlja da podržava radničko udruživanje i kolektivno pregovaranje, a Bela kuća računa da će sindikati pomoći demokratama da odnesu pobedu na novembarskim izborima za Kongres. Predsednik je takođe pozvao članove sindikata da podrže Džona Fetermana, kandidata za senatora iz Pensilvanije, i Stejsi Ejbrams koja se takmiči za guvernerku Džordžije.

Podrška sindikata je bila izuzetno važna za Bajdenovu pobedu u ključnim državama na izborima 2020. Za Bajdena je glasalo 57% porodica u kojima je neko član sindikata, u odnosu na 40% koliko je glasalo za Trampa, prema podacima organizacije Edison Riserč.

Predsednik je smenio vladine zvaničnike koje sindikati smatraju neprijateljski nastrojenim prema organizovanom radu, ukinuo pravila iz Trampove ere kojima su oslabljene zaštite za radnike, i formirao radnu grupu Bele kuće da bi se preokrenuo decenijama dugi trend opadanja broja članova sindikata.

Bajden se nedavno sastao sa novom generacijom sindikalnih organizatora u Beloj kući, upozorio velike kompanije da će njihovi radnici pokušati da se udruže uz njegovu podršku, i takođe stao iza inicijative na Kapitol hilu koja omogućava staferima u Kongresu da i sami formiraju sindikat.

Međutim, samo 10,3% američke radne snage je zastupao neki sindikat 2021. godine, što je pad od više od 30% u odnosu na 1950-te, saopštila je Bela kuća u februaru. Te brojke su još niže u privatnom sektoru, gde je članstvo sindikata opalo na 6,1% 2021. sa 16,8% iz 1983.

XS
SM
MD
LG