Linkovi

Počinju pretresi o napadu na Kongres 6. januara - šta je važno znati


ARHIVA: Pripadnik policije Kapitola na biciklu patorlira na istočnom ulazu u Kapitol, 5. januara 2022.
ARHIVA: Pripadnik policije Kapitola na biciklu patorlira na istočnom ulazu u Kapitol, 5. januara 2022.

Skoro godinu dana od formiranja, komisija Predstavničkog doma koja istražuje napad na Kapitol 6. januara 2021, javno će predstaviti svoje zaključke ove nedelje, dok se članovi Kongresa nadaju da će američkoj javnosti pokazati kako je demokratija došla na ivicu propasti.

Serija pretresa koja će se odigrati u narednih nekoliko nedelja počinje sesijom u četvrtak uveče, na kojoj devetočlana komisija planira da iznese opšti pregled svoje 11-mesečne istrage. Komisija je intervjuisala više od 1.000 osoba, a samo delići njihovih svedočenja su do sada objavljeni javnosti, većinom kroz sudska dokumenta.

Evo šta treba da znate uoči pretresa:

Kada će se pretresi održati?

Prvi od šest pretresa koje će uživo prenositi nacionalne TV stanice održava se u četvrtak u 8 sati uveče - udarnom večernjem televizijskom terminu. Odigraće se u jednoj od velikih zgrada Predstavničkog doma u okviru kompleksa Kapitola. Članovi Kongresa planiraju da čuju svedočanstva očevidaca a zatim će prikazati snimke i predmete koji do sada nisu viđeni, a odnose se na događaje uoči pobune, kao i sam napad.

Gde se može gledati pretres?

Nekoliko velikih mreža i kablovskih kanala prenosiće prvi pretres uživo u udarnom večernjem tereminu. Komisija planira da strimuje uživo pretres na C-Spanu i svojoj Ju Tjub stranici.

Ko bi trebalo da svedoči?

Komisija tek treba da objavi detalje o tome ko će svedočiti u četvrtak. Međutim, javni pretres, za razliku od drugih pretresa ove komisije, biće mešavina tadicionalnog svedočenja i multimedijalne prezentacije.

Šta će sadržati pretresi?

Prvim pretres predstavlja uvod i osnovu za dalji tok pretresa. Komisija koju čini sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, planira da iznese neke od informacija koje je prikupila tokom istrage.

Istraga je do sada bila podeljena na nekoliko segmenata - uključujući pokušaje bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih saradnika da izazovu sumnje u izborni rezultat i zaustave potvrdu pobede predsednika Džoa Bajdena; finansiranje i organizaciju mitinga u Vašingtonu koji se se održali pre napada; bezbednosne propuste policije Kapitola i federalnih agencija; i postupke samih izgrednika.

Da li ćemo saznati nove detalje o pobuni?

Nekoliko članova komisije obećalo je nove i "eksplozivne" informacije koje će proizići iz javnih pretresa, ali se još ne zna šta bi one mogle da budu.

Očekuje se da će pretresi biti vrlo iscrpni ali neće biti i završna reč komisije. Ona planira da objavi dalje izveštaje o svojim zaključcima, uključujući preporuke o reformama zakonodavstva, uoči izbora za Kongres.

XS
SM
MD
LG