Linkovi

Pretres u Kongresu: Tramp pritiskao Pensa da poništi izbore, iako je znao da nema ovlašćenja za to


Detalj sa pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Detalj sa pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Bivši američki predsednik Donald Tramp vršio je pritisak na potpredsednika Majka Pensa da poništi rezultate izbora na kojima je Tramp poražen - uprkos tome što mu je više puta ukazano da Pens nema ovlašćenja za to, saopštili su nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsednika tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres 6. januara 2021.

"Majk Pens je rekao ne i odoleo je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti", izjavio je Beni Tompson - predsedavajući istražnog odbora iz redova demokrata.

Majkl Latig, penzionisani sudija iz redova republikanaca i savetnik Majka Pensa, prvi je govorio tokom pretresa pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Latig je rekao da bi proglašenje Trampove pobede na predsedničkim izborima Sjedinjene Države gurnulo u stanje, kako se izrazio, približno revoluciji i ustavne krize.

Majkl Latig, savetnik Majka Pensa, tokom pretresa u Kongresu
Majkl Latig, savetnik Majka Pensa, tokom pretresa u Kongresu

"Takva kriza bila bi prva od nastanka Sjedinjenih Država. Verujem da bi odbor trebalo da istraži da li je koncept vladavine prava bio narušen pre nereda", detalji su izlaganja Majkla Latiga.

Prema njegovim rečima tvrdnje Džona Istmena, bivšeg pravnog zastupnika Trampove kampanje da Pens može da odbaci rezultate brojanja elektorskih glasova - bile su netačne.

"Za to nije bilo nikakve osnove. Nikakve", rekao je Latig podsećajući na navode Dvanaestog amandmana američkog Ustava koji, kako je naveo, to potvrđuje.

Donald Tramp je u više navrata odbacivao optužbe o nepočinstvima dok je, sa druge strane, ponavljao neutemeljene optužbe da je izborni poraz doživeo isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Bajden.

Tramp i njegove pristalice, uključujući brojne republikanske članove Kongresa, odbacuju istragu - tvrdeći da se radi o političkom lovu na veštice.

Tokom pretresa republikanka Liz Čejni, potpredsednica istražnog odbora Predstavničkog doma prisutnima je pustila snimak bivšeg potpredsednika Pensa u kome govori o Trampovim tvrdnjama da je imao pravo da poništi izbore.

"Predsednik Tramp nije bio u pravu. Nisam imao pravo na to", naveo je Pens u snimku.

Greg Džejkob, bivši glavni savetnik Majka Pensa
Greg Džejkob, bivši glavni savetnik Majka Pensa

Greg Džejkob, glavni savetnik bivšeg američkog potpredsednika, rekao je tokom pretresa da je pravni tim Majka Pensa razmatrao sve izbore koji su održani u SAD-u - proveravajući ima li aktuelni potpredsednik ovlašćenje da poništi glasove elektorskog koledža.

Proučili smo Zakon o prebrojavanju izbora, ispitali praksu u skladu sa tim zakonskim rešenjem i uvideli da nijedan potpredsednik tokom poslednjih 230 godina nikada nije tvrdio da ima takvu vrstu ovlašćenja. U istoriji Sjedinjenih Država nikada nije doneta odluka da se elektorski glasovi vrate na ponovno prebrojavanje", rekao je Džejkob.

Mark Šort, koji je obavljao funkciju šefa Pensovog kabineta, rekao je snimljenom obraćanju, da je bivši potpredsednik Trampu više puta preneo da nema ovlašćenja da spreči potvrdu rezultata glasanja - što je bivši predsednik tražio od njega.

Tramp je poništavanje izbora, kako navodi agencija Rojters, smatrao poslednjom šansom da ostane na funkciji predsednika – uprkos porazu koji je doživeo na biralištima.

Njegove pristalice okupile su se u centru američke prestonice na protestu tokom koga je Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa.

Amerika godinu posle napada na Kapitol
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:17 0:00

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tela – koji su bili primorani da se kriju i beže.

Napad je počinjen posle marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa uz, između ostalog, i povike: “Obesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens predsedavao sednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobeda.

Pojedini su uz sebe imali improvizirana vešala – navodeći da su namenjena bivšem potpredsedniku.

Tokom nereda život je izgubilo pet osoba, dok je povređeno više od 140 policajaca. Privedeno je i optuženo više od 840 osoba.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobedu aktuelnog predsedenika Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobednika na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG