Linkovi

Velike televizije u Americi prenosile pretres o 6. januaru - osim jedne


Svedočenje nekadašnjih zaposlenih u Beloj kući na kongresnom pretresu o neredima 6. januara
Svedočenje nekadašnjih zaposlenih u Beloj kući na kongresnom pretresu o neredima 6. januara

VAŠINGTON - Vodeće američke televizije uživo su prenosile kongresni pretres o neredima na Kapitol hilu 6. januara, sa izuzetkom jedne.

Foks njuz je u prajm tajmu emitovao svoj program. Voditelj Šon Heniti kritikovao je pretres u Kongresu, čija je glavna tema bila uloga bivšeg predsednika Donalda Trampa u neredima 6. januara, i nazvao ga "predstavom".

Heniti je u svojoj emisiji pustio snimak iz Kongresa, bez tona, dok je preko toga u svom monologu osudio proces.

"Ovo je jeftin i selektivno izmontiran politički marketing", komentarisao je Heniti.

Televizije ABC, CBS, NBC, PBS, CNN i MSNBC prenosile su uživo kongresni pretres u četvrtak uveče. Kongresni odbor koji istražuje šta se dogodilo 6. januara i ko je za to odgovoran, neće se sastajati do septembra.

"Ovo je zvučalo kao završna reč, barem za ovaj deo istrage, i bila je intenzivna", rekao je voditelj na ABC njuzu Dejvid Mjur.

Procenjuje se da je oko 20 miliona ljudi pratilo prethodni uživo prenošeni pretres u prajm tajmu 9. juna, objavila je agencija Nilsen.

Foks njuz nije prenosio ni taj pretres, iako je prenosio delove nekih kongesnih pretresa koji nisu bili u prajm tajmu. Ali, skoro polovina gledalaca te televizije, pokazalo se, promeni kanal kada počne priča o pretresu i vrate se kada se završi. To je mnogo veći problem za Foks njuz kada je reč o prajm tajmu, jer se broj gledalaca u tom periodu udvostruči u odnosu na broj tokom dana.

Zbog toga neki medijski stručnjaci smatraju da je odluka da se ne emituje kongresni pretres zapravo vođena interesima publike.

Kongresni odbor koji istražuje događaje od 6. januara 2021, zaključio je da je bivši predsednik Tramp svesno rešio da ne reaguje više od tri sata, dok su njegove pristalice pravile nerede po Kongresu.

U završnoj reči, članica odbora i republikanka Liz Čejni zaključila je da su republikanci najviše doprineli da se formira slučaj protiv Trampa.

Međutim, republikanci koji su gledali samo Foks njuz to nisu mogli da čuju.

XS
SM
MD
LG