Linkovi

Dvoje bivših Trampovih saradnika svedoče pred Kongresom ove nedelje o događajima 6. januara


ARHIVA - Metju Potinger i Sara Metjuz
ARHIVA - Metju Potinger i Sara Metjuz

Dvoje pomoćnika bivšeg predsednika Donalda Trampa ove nedelje će svedočiti pred specijalnom komisijom Kongresa koja istražuje Trampovu neposrednu reakciju na napad na američki Kapitol 6. januara 2021, prenose američki medii.

Metju Potinger, zamenik savetnika bivšeg predsednika za nacionalnu bezbednost i tadašnja zamenica sekretara za štampu Sara Metjuz pojaviće se pred odborom Predstavničkog doma tokom sednice u četvrtak, koji će se fokusirati na scenu u Beloj kući dok su Trampove pristalice upadale u američki Kongres kako bi zaustavile zvaničnu potvrdu pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Očekuje se da će Potinger i Metjuz svedočiti o mahnitim, ali neuspešnim naporima osoblja Bele kuće, kao i Trampove porodice, da ga nateraju da izda saopštenje u prvim satima napada pozivajući svoje pristalice da se povuku. Prošlo je više od tri sata pre nego što je Tramp konačno izdao saopštenje u kojem poziva izgrednike da se vrate kućama.

I Potinger i Metjuz su kasnije tog dana dali ostavke na svoje funkcije.

Saslušanje u četvrtak održava se noću kako bi se iskoristila veća televizijska publika širom zemlje. Član republikanskog komiteta Adam Kinzinger rekao je u nedelju tokom intervjua da je komitet "popunio praznine" o tome šta je Tramp radio tokom napada, rekavši da je bivši predsednik uradio malo osim da je "radosno gledao televiziju tokom ovog vremenskog perioda".

U međuvremenu, očekuje se da će Tajna služba u utorak predati komitetu svu elektronsku komunikaciju svojih agenata u vreme napada.

Komisija je pozvala agenciju nakon što je interni inspektor Odeljenja za unutrašnju bezbednost, matične agencije Tajne službe, izdao izveštaj u kojem se kaže da je Tajna služba izbrisala tekstualne poruke agenata poslate 5. i 6. januara 2021.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa.

XS
SM
MD
LG