Linkovi

Inspektor: Tajna služba SAD obrisala mejlove od 6. januara


Arhiva - Logo Tajne službe SAD
Arhiva - Logo Tajne službe SAD

Američka Tajna služba izbrisala je SMS poruke od 5. i 6. januara 2021, ubrzo nakon što su ih zatražili nadzorni zvaničnici koji istražuju odgovor te službe na napad na Kapitol 6. januara, navela je agencija za nadzor.

Generalni inspektor Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) u pismu od srede se navodi da je DHS obavestio generalnog inspektora da je Tajna služba izbrisala "mnoge" poruke zbog programa zamene uređaja, nakon što je nadzorno telo zatražilo od agencije evidenciju u vezi sa njenim elektronskim komunikacijama tih datuma.

Portparol Tajne službe rekao je da su tvrdnje inspektora "kategorički lažne", dodajući da će agencija kasnije objaviti detaljniji odgovor.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost nije odgovorio na zahtev za komentar kasno u četvrtak.

Nije bilo jasno šta je navelo da se pismo pošalje, za koliko poruka se veruje da je izbrisano i ko je primio ili poslao poruke.

Nakon što je pismo objavljeno u četvrtak, kongresmen Beni Tompson, koji predsedava i kongresnom komisijom koja istražuje napad na Kapitol, i Komitetom za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma, rekao je za Aksios da je navodno brisanje "zabrinjavajuće".

"Ako postoji način da rekonstruišemo tekstove ili šta imate, to ćemo učiniti", rekao je Tompson za taj portal.

Pismo su ranije preneli Intersept i CNN.

Napad na Kapitol SAD 6. januara 2021. usledio je posle više nedelja lažnih Trampovih tvrdnji da je pobedio na izborima 2020. U utorak kongresmeni u panelu Predstavničkog doma koji su istraživali napad optužili su Trampa za podsticanje nasilja u poslednjem pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima.

"Prvo, sekretarijat nas je obavestilo da su mnoge tekstualne poruke američke tajne službe od 5. i 6. januara 2021. izbrisane kao deo programa zamene uređaja", navodi se u pismu generalnog inspektora DHS Džozefa Kafarija.

"Tajna služba je izbrisala te tekstualne poruke nakon što je OIG (Kancelarija generalnog inspektora) zatražila evidenciju o elektronskim komunikacijama od tajne službe, kao deo naše procene događaja u Kapitolu 6. januara", navodi se u pismu.

XS
SM
MD
LG