Linkovi

SAD izdale novo upozorenje o unutrašnjoj pretnji


Nacistička zastava i drugi predmeti pronađeni u iznajmljenon kamionetu leže na zemlji, dok pripadnici tajne služba i drugih agencije za sprovođenje zakona istražuju vozilo koje se zabilo u bezbednosne barijere u parku Lafajet preko puta Bele kuće u Vašingtonu, 23. maja 2023.
Nacistička zastava i drugi predmeti pronađeni u iznajmljenon kamionetu leže na zemlji, dok pripadnici tajne služba i drugih agencije za sprovođenje zakona istražuju vozilo koje se zabilo u bezbednosne barijere u parku Lafajet preko puta Bele kuće u Vašingtonu, 23. maja 2023.

Uzavrele pritužbe, političke podele, stalno širenje neonacističke propagande na mreži i približavanje predsedničkih izbora 2024. drže Sjedinjene Države zaglavljene u "okruženju pojačane pretnje", nanovije je upozorenje američkih zvaničnika unutrašnje bezbednosti.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) ponovo je u sredu izdalo bilten Nacionalnog savetodavnog sistema za terorizam, u kome se kaže da kombinacija besa, ideologija i prilika "predstavlja upornu i smrtonosnu pretnju domovini".

Ovo je osmi put da DHS izdaje bilten od 2021. godine, pri čemu je ovo upozorenje zamenilo prethodno upozorenje, izdato prošlog novembra.

Nanovije upozorenje olazi samo nekoliko dana nakon što je 19-godišnji mladić iz države Misuri udario iznajmljenim kamionom u bezbednosnu barijeru Bele kuće pre nego što je mahnuo nacističkom zastavom, i pošto nacija obeležila prvu godišnjicu pucnjave u školi u Juvaldeu u Teksasu, u kojoj je poginulo 19 dece i dvoje nastavnika.

"Nedavni tragični događaji naglašavaju kontinuiranu povećanu pretnju sa kojom se naša nacija suočava", rekao je sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas u saopštenju.

"Ove pretnje potiču od nasilnih ekstremista koji nastoje da unaprede svoja ideološka uverenja i lična nezadovoljstva", rekao je on. "Radimo sa partnerima na svim nivoima vlasti, u privatnom sektoru i u lokalnim zajednicama kako bismo zaštitili Amerikance".

Kao i kod prethodnih objavljenih saveta, u najnovijem biltenu se upozorava da najveća pretnja dolazi od pojedinaca i malih grupa spremnih da deluju ili na osnovu ličnih nezadovoljstava, ili niza ideoloških uverenja.

"Nastavljamo da čujemo i vidimo pozive domaćih nasilnih ekstremista zasnovane na ideološkim stavovima, pozive na nasilje", rekao je jedan visoki zvaničnik, koji je informisao novinare o uslovima anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je postavio DHS. "Tempo i ozbiljnost takvih poziva su i dalje visoki i dešavaju se redovno".

Na primer, bilten DHS-a ukazuje na pucnjavu 6. maja u Alenu u Teksasu, napominjući da je revolveraš Maurisio Garsija zastupao uverenja i belačke ominacije i prisilnog celibata, ili "incela".

Takođe je naglašen niz krivičnih dela u Džordžiji iz 2022. godine, pri čemu su osumnjičeni navodno naveli niz stavova — od anarhizma do prava životinja — za pripremanje napada na planirani centar za obuku javne bezbednosti.

A vladini objekti su samo deo dugačke liste potencijalnih meta, koja uključuje kritičnu infrastrukturu zemlje, grupe zasnovane na veri, one povezane sa LGBTQIA+ zajednicom, rasne i etničke manjine i škole.

Viši zvaničnici za unutrašnju bezbednost rekli su u sredu da deo onoga što atmosferu pretnji čini tako opasnim jeste to što mete, kao u nekim nedavnim pucnjavama u školi, možda imaju malo ili nemaju nikakve veze sa motivacijom napadača.

"Nije čak ni jasno da li je sama škola zapravo na bilo koji način bila u vezi sa ideološkim narativom ili nezadovoljstvom te osobe", rekao je drugi visoki zvaničnik unutrašnje bezbednosti, koji je kao i prvi govorio pod uslovom anonimnosti. "To samo služi kao zgodna meta".

Zvaničnik je rekao da uprkos ozbiljnoj zabrinutosti, u ovom trenutku nema obaveštajnih podataka koji bi sugerisali da se određene grupe ili pojedinci pripremaju za napade. Ali neki od trendova su zabrinjavajući.

"Čini se da postoji povećanje poziva na nasilje zasnovano na temi neonacističke, belačko-nacionalističke vrste tema", rekao je prvi zvaničnik.

"Ta [neonacistička] tema se sada postavlja efikasnije nego što je bila pre nekoliko godina", dodao je zvaničnik, rekavši da tekstovi nekoliko istaknutih belih supremacista postaju sve popularniji na internet forumima nakon što su pretvoreni u audio knjige.

Zvaničnici za unutrašnju bezbednost rekli su da takođe prate uticaj javnih i onlajn poziva na nasilje nad migrantima koji dolaze na južnu granicu SAD.

I vide potencijal za opasnost kada kandidati počnu da objavljuju svoje namere da uđu u trku za predsednika i izborni ciklus 2024. počinje.

"Očekujemo da bi pitanja ili nedoumice koje pojedinci mogu imati u vezi sa izbornim ciklusom i izbornim procesom, u stvari, mogli da postanu izvor motivacije za pojedinca da napravi dodatni korak ka nasilnom ekstremističkom činu", rekao je drugi zvaničnik.

Opasnost će rasti, rekao je, "ako terminologija koja okružuje izbore počne da govori o tome u egzistencijalnom ili apokaliptičnom smislu".

Pored toga, zvaničnici DHS-a rekli su da i dalje brinu o pretnjama aktera nacionalnih država kao što je Iran, kao i o potencijalnoj pretnji od terorističkih grupa kao što su Islamska država i Al-Kaida, iako su neki zvaničnici poslednjih meseci umanjili verovatnoću stranog terorističkog napad na američko tlo.

XS
SM
MD
LG