Linkovi

Nacionalni protest američkih učenika zbog oružanog nasilja


Učenici u Njujorku protestuju zbog oružanog nasilja i u znak solidarnosti sa žrtvama pucnjave u srednjoj školi na Floridi
Učenici u Njujorku protestuju zbog oružanog nasilja i u znak solidarnosti sa žrtvama pucnjave u srednjoj školi na Floridi

Hiljade američkih đaka izašlo je iz učionica tokom prepodneva da bi protestovali zbog nedovoljne akcije Kongresa da suzbije oružano nasilje u ameirčkim školama i ujedno odajući poštu ubijenima u masovnoj pucnjavi u srednjoj školi na Floridi pre tačno mesec dana.

Samo želimo razumne zakone o oružju i nešto što će sprečiti da se ovakve situacije ne ponavljaju.”

"Umorni smo od toga da se ne osećamo bezbedno na ulicama i u školama. Želimo promene i akciju, odmah”, kazali su danas neki od učenika.

Protesti su trajali 17 minuta, jedan minut za svakog od 14 učenika i troje odrasih ubijenih na Dan zaljubljenih kada je problematični 19-godišnji napadač otvorio vatru u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas. U samoj školik, stotine učenika izašle su na školski fudbalski teren zahtevajući strože zakone o oružju i odajući počast svojim ubijenim drugovima i nastavnicima.

Učesnici Nacionalnog dana školskih protesta u Njujorku
Učesnici Nacionalnog dana školskih protesta u Njujorku

Organizatori kažu da oko 3.000 škola učestvuje u protestu širom zemlje dok se druge demonstracije odvijaju ispred Bele kuće i Kongresa u Vašingtonu. Neki lokalni školski zvaničnici podržali su proteste dok su drugi rekli da će učenici dobiti neopravdane izostanke ako su napustili nastavu bez dozvole.

U Vašingtonu, stotine učenika su se okupile ispred Bele kuće ali su joj okrenuli leđa. Potom su u protestnoj šetnji otišli do Kongresa, gde je među govornicima bila Brenda Leviten, učenica četvrtog razreda lokalne srednje škole.

"Parklend nam je pokazao da ovo može da se dogodi u bilo kojoj našoj školi. Kao učenici – mi to više ne možemo da podnesemo. Moramo da se borimo za promene. Moramo da ustanemo protiv statusa kvo. I moramo da apelujemo na Kognres, da nastavimo da apelujemo dok ne čuju našu poruku. Ako možete da govorite – govorite, ako možete da marširate – marširajte I kad budete mogli da glasate – glasajte!”

U nekim zajednicama, roditelji su se pridružli svojoj deci u pozivima na striktniju kontrolu oružja u SAD gde Ustav štiti vlasništvo nad oružjem a Kongres odavno blokira predloge da se ojačaju zakoni o kupovini oružja.

Omladinski ogranak organizacije "Marš žena" koja je prošle godine organizovala masovni protest u Vašingtonu dan posle inauguracije predsednika Trampa, navodi da se protestima Kongres poziva da učini više nego da šalje tvitove saučešća i pozive na molitvu u odgovor na "nasilje koje muči naše škole i ulice".

"Učenici i nastavno osoblje imaju pravo da predaju i uče u okruženju gde neće brinuti da li će ih neko pokositi metkom u njihovoj učinioci ili na putu iz škole", navode organizatori.

"Nismo bezbedni u školama. Nismo bezbedni u gradovima i manjim mestima. Kongres mora da preuzme smislenu akciju da bi nas zaštitio i uveo federalnu reformu zakona o oružju", navodi ta grupa.

Učenici srednje škole Mardžori Stounmen Daglas protestuju u Parklendu, 14. marta 2018.
Učenici srednje škole Mardžori Stounmen Daglas protestuju u Parklendu, 14. marta 2018.

Dejvid Hog, učenik škole Stounmen Dagals koji je postao ključni portparol pokreta, izjavio je za mrežu MSNBC, "Ako naši izabrani zvaničnici ne budu preuzeli odgovornost za svoju pasivnost, onda ćemo ih smeniti sa položaja."

Aktivisti su juče rasuli 7.000 pari cipela po travnjaku ispred Kapitola, par za svako dete poginulo u oružanom nasilju od masakra u osnovnoj školi Sendi Huk. Sledeći veliki protest je za 10 dana – 24. marta. Očekuje se da će desetine hiljada učenika, nastavnika i roditelja doći u Vašington da učestvuju u protest nazvanom “Marš za naše živote.”

XS
SM
MD
LG