Linkovi

Ko su žrtve masakra u tržnom centru u Teksasu i šta se zna o napadaču?


Građani odaju poštu ubijenima ispred tržnog centra u Alenu, Teksasu
Građani odaju poštu ubijenima ispred tržnog centra u Alenu, Teksasu

DALAS, TEKSAS - Napadaču neonacisti, sa arsenalom vatrenog oružja, trebalo je četiri minuta da ubije osam osoba i rani još sedam u tržnom centru u Alenu, u blizini Dalasa, pre nego što je policija sprečila dalji pokolj.

U pucnjavi u tržnom centru Alen premijum autlet, između ostalih, ubijene su i dve sestre školskog uzrasta, bračni par sa trogodišnjim sinom i radnik obezbeđenja koji je pomagao ljudima da pobegnu.

Broj masovnih ubistava u SAD u ovoj godini je bez presedana.

Istražitelji kažu da još pokušavaju da ustanove motiv masakra u Alenu i dodaju da počinilac nije imao dosije. Ali, kažu da je na društvenim mrežama podržavao rasističku teoriju o superiornosti belaca i da je planirao pokolj.

Kako se odigrala pucnjava?

Napadač je izašao iz sedana srebrne boje i krenuo nasumično da puca u ljude, automobile i izloge radnji, iz automatske puške AR-15. Ova puška je jedna od osam komada legalno kupljenog oružja koje je napadač poneo sa sobom.

Svedoci kažu da su čuli rafalnu paljbu i pokušavali da se sakriju po hodnicima i prodavnicama.

"Trčali smo, deca su se saplitala", ispričao je Maksvel Gam, prodavac.

Radnik obezbeđenja tržnog centra Kristijan Lakor uspeo je da pomogne nekome da se skloni na sigurno i u sledećem trenutku je fatalno ranjen, ispričao je šef policije Alena Brajan Harvi.

Napadača je ubio policajac koji se slučajno tu našao i tako sprečio da više ljudi strada.

Neki kupci su bili u radnjama kada se masakr desio. Fontejn Pejton je bio u prodavnici H&M kada je čuo pucnje.

"Sećam se da sam video mala tela prekrivena belim peškirima i da sam se molio da nisu stradala deca. Slomio sam se kada sam izašao iz prodavnice i sve to video".

Ko su bile žrtve?

Žrtve napadača neonaciste dolaze iz različitih zajednica iz predgrađa Dalasa.

Sofija Mendoza, učenica drugog razreda osnovne škole i njena starija sestra koja je išla u četvrti razred, Danijela Mendoza, ubijene su.

"Devojčice su sa sobom ostavile prazninu koju niko ne može da popuni. Molim vas, molite se za njenu majku i njeno slomljeno srce", rekla je tetka devojčica.

Devojčica beži iz tržnog centra Alen nakon pucnjave
Devojčica beži iz tržnog centra Alen nakon pucnjave

Troje članova porodice korejskog porekla, Kju Song Čo, Sindo Čo i njihov trogodišnji sin, ubijeni su, a njihov drugi sin je ranjen.

Kristijan Lakor, 20-godišnji radnik obezbeđenja, takođe je stradao.

"Bio je veoma mlad, drag, uvek je dolazio da priča sa nama", kažu radnici u prodavnicama.

Aišvarja Tatikonda, 26-godišnjakinja iz Indije, je među ubijenima. Diplomirala je građevinski inženjeriing i radila u Dalasu.

"Došla je u Ameriku sa snom da izgradi karijeru, napravi porodicu, kupi kuću i živi u Dalasu", kazao je njen poslodavac.

Osma žrtva identifikovana je kao Elio Kumana Rivas.

Ko je napadač?

Policija je identifikovala napadača kao Maurisija Garsiju iz Dalasa.

Garsija, star 33 godine, na društvenim mrežama je veličao rasizam i iznosio mizogine stavove.

Opisivao je masovna ubistva kao sport i objavljivao fotografije sa nacističkim tetovažama i svastikom.

Bio je pripadnik latino populacije, i jedna od objava na mrežama bila je fotografija latino deteta koje može da bira između dva puta, od kojih je jedan da postane pristalica teorije o superiornosti belaca.

"Mislim da ću izabrati taj put", napisao je Garsija.

Druge objave pokazuju da je Garsija bio u tržnom centru u Alenu nekoliko nedelja pre masovnog ubistva i da je istraživao kada ima najviše ljudi.

Anonimni zvaničnik rekao je da je Garsija izbačen iz vojske jer nije uspeo da prođe ni osnovnu obuku, i imao je mentalnih problema.

Njegove nekadašnje komšije kažu da su mislile da je radio kao obezbeđenje, a vlasti su saopštile da je nekada imao taj posao, ali da mu je dozvola istekla.

Nekoliko meseci pre masakra, Garsija je živeo u motelu. Često je na društvenim mrežama do detalja opisivao šta sve ima u sobi. Na jednom od snimaka vidi se i pacov.

XS
SM
MD
LG