Linkovi

Amerikanci poseduju 40 odsto privatnog oružja u svetu


Arhiva - Agent američkog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive drži puške u kancelariji ATF-a u Glendejlu, Kalifornija, 9. avgusta 2017.
Arhiva - Agent američkog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive drži puške u kancelariji ATF-a u Glendejlu, Kalifornija, 9. avgusta 2017.

Civili u Sjedinjenim Državama poseduju više oružja nego stanovnici bilo koje druge zemlje, držeći u svom posedu 40 odsto od procenjenih 857 miliona komada oružja u privatnim rukama, otkriva novi izveštaj.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak, ženevska Mreža malog oružja (Small Arms Survey) kaže se da Amerikanci poseduju 393 miliona komada vatrenog oružja više nego svi vlasnici zajedno u narednih 25 najviše rangiranih zemalja. Izveštaj poredi podatke prikupljene tokom protekle decenije.

Poređenja radi, Indija i Kina, od kojih svaka ima populaciju od oko 1,3 milijarde ljudi, dolaze na drugo i treće mesto, sa 71 milion i 49,1 milion civila koji poseduju oružje.

"Obični Amerikanci kupuju otprilike 14 miliona komada novog i uveženog oružja svake godine", rekao je autor studije Aron Karp na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj.

On kaže da tržište oružja u SAD nije samo veliko, već i jedinstveno.

"Neobično je da obični ljudi mogu da kupuju vrlo moćno oružje, koje nije dostupno u mnogim drugim zemljama - poluautomatske puške su najbolji primer", rekao je.

Kontrola naružanja je vruća politička tema u Sjedinjenim Državama nakon talasa masovnih pucnjava u školama i na javnim događajima.

Autor studije Karp kaže da takvi događaji često rezultiraju porastom kupovine oružja.

"Panična kupovina nakon masovnih ubistava, masakra, glavni je fenomen, pa tako nakon Sendi Huka, na primer, nakon pucnjave u Las Vegasu imate naveći talas kupovine", rekao je, govoreći od pucnjavi iz 2012. u osnovnoj školi u Konektiketu i masovnoj pucnjavi od prošlog oktobra na koncertu na otvorenom u Nevadi.

Pucnjava na Dan svetog Valentina ove godine u Parklendu, školi Mardžori Stonmen Daglas u kojoj je ubijeno 17 ljudi, dala je novi zamah zagovaranju kontrole naoružavanja u SAD. Predvođena preživelim učenicima, vodi se stalna debata o tome kako okončati epidemiju masovnih pucnjava.

Trampova administracija rekla je da će raditi na poboljšanju bezbednosti u školama, ali nije pozvala na novo zakonodavstvo o kontroli naoružavanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG