Linkovi

Tri masovne pucnjave tokom uskršnjeg vikenda u SAD, dve žrtve


Specijalne snage ispred tržnog centra u Kolumbiji, Južna Karolina (Foto: AP/Sean Rayford)
Specijalne snage ispred tržnog centra u Kolumbiji, Južna Karolina (Foto: AP/Sean Rayford)

Vlasti u Južnoj Karolini istražuju pucnjavu u jednom noćnom klubu u nedelju rano ujutro, u kojoj je ranjeno devet osoba. Reč je o drugoj masovnoj pucnjavi u toj američkoj državi i trećoj u SAD tokom uskršnjih praznika.

U pucnjavama u Južnoj Karolini i jednoj u Pitsburgu, u kojoj su rano u nedelju stradala dva maloljetnika, povređeno je najmanje 30 osoba, prenosi agencija Asošijeted pres.

U nasilju u klubu "Cara’s Lounge", u okrugu Hemton nije bilo žrtava, navodi se u mejlu Odsjeka za sprovođenje zakona Južne Karoline, koji istražuje pucnjavu.

U Pitsburgu, dva mladića su ubijena, a najmanje osam osoba je povrijeđeno, kada su ispaljeni hici tokom žurke u jednoj iznajmljenoj kući. "Velika većina" od stotina osoba koje su bile na žurci je bila maloljetna, rekao je novinarima šef gradske policije Skot Šubert. Dvije žrtve identifikovane su kao 17-godišnji Džejden Braun i Metju Stefi-Ros.

Istražitelji veruju da je bilo više oružanih napadača, dok je Šubert naveo da policija istražuje dokaze na do osam odvojenih mjesta zločina, oko iznajmljene kuće.

Dva oružana incidenta dogodila su se samo dan nakon pucnjave u jednom tržnom centru u Kolumbiji, glavnom gradu Južne Karoline. Devetoro ljudi je povrijeđeno iz vatrenog oružja, a pet je zadobilo druge vrste povreda dok su bježali od napada, saopštio je u subotu šef policije Kolumbije. Povrijeđeni su imali od 15 do 73 godine, a povrede nisu opasne po život.

"Ne vjerujemo da je ovo bilo nasumično. Vjerujemo da su poznavali jedni druge i nešto je dovelo do pucnjave", naveo je šef policije.

Posle pucnjave u tržnom centru, za sada je uhapšen samo 22-godišnji Dževejn Prajs. Njegov advokat rekao je medijima u nedelju da je Prajs pucao, ali u samoodbrani, te da je suočen sa optužbom za nelegalno nošenje pištolja zato što je bio legalni vlasnik oružja, ali nije imao dozvolu za nošenje.

Policija Kolumbije tvitovala je da je sudija u nedelju pristao da Prajsa pusti na slobodu uz kauciju od 25.000 dolara, da će biti u kućnom pritvoru i nositi nanogicu, da mu je dozvoljeno da svakog dana ide na posao, ali mu je zabranjeno da kontaktira povređene ili osobe povezane sa pucnjavom.

U SAD je proteklih dana bilo i drugih slučajeva oružanog nasilja. Prošle nedelje, napadač je otvorio vatru u vozu na metro stanici u Njujorku i ranio 10 ljudi. Uhapšen je narednog dana. Ranije ovog meseca, šest osoba je ubijeno, a 12 ranjeno u Sakramentu, u Kaliforniji, tokom vatrenog obračuna dvije bande pri kraju radnog vremena u barovima u centru grada.

Prije nedelju dana, dvije osobe stradale su u pucnjavi u prepunom noćnom klubu u Sidar Repidsu, u Ajovi, a 10 je povrijeđeno. I prošlog mjeseca, 10 osoba je ranjeno iz vatrenog oružja na žurci u Dalasu, u Teksasu, dok je nekoliko povrijeđeno dok su pokušavali da pobegnu od pucnjave.

XS
SM
MD
LG