Linkovi

Republikanci u Tenesiju izbacili demokrate iz skupštine zbog učešća na protestu za strožu kontrolu oružja


Članovi Predtavničkog doma skupštine Tenesija Džastin Pirson, Glorija Džonson i Džastin Džons ulaze u državnu skupštinu, 6. aprila 2023. (Foto: Reuters/Kevin Wurm)
Članovi Predtavničkog doma skupštine Tenesija Džastin Pirson, Glorija Džonson i Džastin Džons ulaze u državnu skupštinu, 6. aprila 2023. (Foto: Reuters/Kevin Wurm)

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom u saveznoj američkoj državi Tenesi glasali su da izbace Džastina Džonsa i Džastina Pirsona, dvojicu mladih afroameričkih demokratskih predstavnika u tom telu, zbog uloge u demonstracijama na kojima se prošle nedelje pred Skupštinom Tensija tražila stroža kontrola oružja, posle najnovije masovne pucnjave u jednoj osnovnoj školi.

Rezolucija da se iz Predstavničkog doma isključi i treća predstavnica demokrata i belkinja Glorija Džonson, koja se pridružila Džonsu i Pirsonu tokom protesta, nije prošla, jer joj je falio jedan glas.

Radi se o veoma retkom slučaju, koji se desio tek nekoliko puta posle Građanskog rata.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je na Tviteru:

"Troje dece i tri zvaničnika su ubijeni u još jednoj masovnoj pucnjavi. A na šta se fokusiraju republikanski funkcioneri? Kažnjavanje poslanike koji su se pridružili hiljadama mirnih demonstranata koji pozivaju na akciju. To je šokantno, nedemokratski i bez presedana".

Hiljade ljudi okupilo se blizu zgrade skupštine u Nešvilu, kako bi podržale troje demokrata kojima preti da budu izbačeni iz predstavničkog doma, jer su učestvovali u protestima na kojima se traži veća kontrola oružja. Demonstranti su skandirali ispred zgrade tako glasno da su narušili rad sednice.

Troje poslanika ušli su u zgradu, Pirson je držao pesnicu pred okupljenom gomilom, za vreme držanja zakletve.

Zahtevi da se izbace troje predstavnika pojavili su se zbog protesta kojem su prisustvovali prošle nedelje, samo nekoliko dana pošto je šestoro ljudi, uključujući troje dece, stradalo u pucnjavi u školi Kovenant u Nešvilu.

Džonson, Džons i Pirson, sada poznati kao "Trojka iz Tenesija", podržali su sa govornice demonstrante koji se zalažu za kontrolu naoružanja, koji su bili na galeriji.

Moguće izbacivanje je još jednom izbacilo Tenesi u centar pažnje cele nacije, ne samo što je republikanska ubedljiva većina uvek mogla da ućutka glasove opozicije, nego što sad ima i volju da to i uradi.

Mnogi od demonstranata putovali su iz Memfisa i Noksvila, gradova koje zastupaju Pirson i Džonson, i čekali su red da uđu u Skupštinu. Demostranti su vikali da "Zona škole ne treba da bude ratna zona" ili "Možete da prigušite oružje, ali ne i glasove ljudi".

Pre glasanja o izbacivanju poslanika, glasa se o još 20 zakona, uključujući i onaj o bezbednosti u školama, kojim se zahteva i od privatnih škola da državi daju svoje planove o bezbednosti. Zakon se ne tiče kontrole oružja, što pojedine demokrate kritikuju, jer smatraju da se zakoni bave simptomima, a ne uzrocima pucnjava u školama.

Policija Tenesija blokira stepenište u državnom Kapitolu u Nešvilu, 6. aprila 2023. Foto: AP/George Walker IV
Policija Tenesija blokira stepenište u državnom Kapitolu u Nešvilu, 6. aprila 2023. Foto: AP/George Walker IV

Izbacivanje iz skuptine u Tenesiju je izrazito retko i smatra se izuzetkom. Bilo je pritisaka 2019. godine da se iznaci republikanac Dejvid Bird nakon što je optužen za seksualni prestup, i to od pre tri decenije kada je bio košarkaški trener u srednjoj školi. Republikanci nisu ništa preduzeli, uz argument da je reizabran čak i kada su optužbe izašle na videlo.

Bird se kasnije penzionisao. Prošle godine, Senat u toj državi je izbacio Katarinu Robinson nakon što je uzela 3.400 dolara državnog novca za svoju svadbu umesto za ulaganje u Medicinski fakultet. Pre toga, 2016 je Predstavnički dom glasao 70 prema 2 da izbaci republikanca Džeremija Durama, nakon što je državni tužilac istražio tvrdnje o seksualnom kontaktu sa najmanje 22 žene tokom 4 godine mandata.

Ako "Trojku iz Tenesija" izbace, moraće da im se nađe zamena iz njihovih regiona, do sledećih izbora za par meseci. Trojka će moći da se kandiduje na izborima.

XS
SM
MD
LG