Linkovi

Dvoje dece među žrtvama masovne pucnjave u Kaliforniji


Ekipe hitne pomoći na mestu napada u Gilroju, Kaliforniji, 28. jul. 2019
Ekipe hitne pomoći na mestu napada u Gilroju, Kaliforniji, 28. jul. 2019

Tri osobe su ubijene, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi na festivalu hrane u Kaliforniji. Među žrtvama su šestogodišnji dečak i trinaestogodišnja devojčica, kao i muškarac u dvadesetim. Dečak je identifikovan kao Stiven Romero.

Policija je ubila napadača, koji je identifikovan kao 19-godišnji Santino Vilijam Logan, koji je bio naoružan automatskom puškom legalno kupljenom u Nevadi. Motiv napada još nije poznat.

Napad se dogodio u gradu Gilroju, 130 kilometara udaljenom od San Franciska. Dvanaest osoba je povređeno, od kojih je jedna u kritičnom stanju.

Policajci su bili prisutni na festivalu, i njihov šef Skot Smiti rekao je da su brzo reagovali i ubili osumnjičenog. Tokom brifinga za novinare Smiti je dodao da su pojedini očevici prijavili da je postojao i mogući drugi napadač, ali da policija nije mogla sa sigurnošću da potvrdi da je druga osoba bila umešana.

Ljudi koji su došli na festival morali su da prođu bezbednosnu kontrolu, koja je obuhvatala i prolaz kroz detektore za metal i pregled tašni. Smiti je rekao da je osumnjičeni napadač po svemu sudeći ušao na festival tako što je isekao deo ograde.

U Beloj kući, predsednik Donald Tramp zahvalio se pripadnicima policije koji su brzo reagovali posle napada.

“Nastavićemo da radimo zajedno, u zajednicama i pojedinačno, da zaustavimo zlo, sprečimo nasilje i štitimo bezbednost svih Amerikanaca”, rekao je Tramp.

Festival je trodnevni događaj, poznat u celoj zemlji, koji privlači hiljade ljubitelja belog luka. U nedelju je bio poslednji dan ovogodišnjeg festivala.

XS
SM
MD
LG