Linkovi

Mediji u SAD prestali da objavljuju poznati strip zbog rasističkih izjava autora


ARHIVA - Skot Adams, autor stripa "Dilbert, u studiju u Kaliforniji (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)
ARHIVA - Skot Adams, autor stripa "Dilbert, u studiju u Kaliforniji (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)

Skot Adams, autor poznatog američkog stripa "Dilbert" - koji se podsmijava poslovnoj kulturi - suočio se sa moguće najvećim posljedicama svojih nedavnih izjava o rasi, nakon što je distributerska kompanija najavila da više neće sarađivati sa njim. Prethodno je više američkih medija saopštilo da neće više objavljivati Adamsov strip.

Adams je nedavno, u okviru svog programa na Jutjubu, opisao crnce kao pripadnike "grupe koja širi mržnju" od koje bi bijelci trebalo da "se drže podalje". Medijski izdavači širom SAD su odbacili njegove komentare kao rasističke, pune mržnje i diskriminatorne i poručili da više neđe obezbjeđivati platformu za Adamsov rad.

Predsjedavajući i izvršni direktor i predsjednik kompanije "Andrews McMeel Universal" - zadužene za distribuciju Adamsovog stripa - saopštili su da podržavaju slobodu govora, ali da izjave autora "Dilberta" nisu u skladu sa osnovnim principima kompanije čije sjedište je u Kanzas Sitiju, u Mizuriju.

"Ponosni smo na to što promovišemo i dijelimo mnoge različite glasove i perspektive. Međutim, nikada nećemo podržati izjave ukorijenjene u diskriminaciji ili mržnji", naveli su u saopštenju objavljenom na Tviter nalogu kompanije.

Adam se na društvenim mrežama branio od onih za koje je naveo da ga "mrze" i da žele da ga "ponište".

Osude Adamsa uslijedile su nakon što je u svom programu govorio o anketi organizacije Rasmusen u okviru koje su ljudi pitani da li se slažu sa izjavom "U redu je biti bijelac".

Većina se saglasila sa tom konstatacijom, ali je Adams ukazao na to da je 26 odsto crnaca navelo da nije saglasno, dok drugi nisu bili sigurni.

Nevladina organizacija "Liga za borbu protiv klevete" saopštila je da je fraza iz ankete popularizovana 2017. godine kao kampanja članova kontroveznog onlajn foruma "4chan", te da su počeli da je koriste neki bijeli supremacisti.

Adams, koji je bijelac, više puta je govorio o crncima kao pripadnicima "grupe koja širi mržnju" ili "rasističke grupe koja širi mržnju" i poručio da više neće "pomagati Amerikancima koji su crnci".

Na osnovu onoga kako stvari stoje, moj najbolji savjet bijelcima bio bi da se drže podalje od crnaca", naveo je Adams u svom programu.

Zatim je u drugoj epizodi rekao da je želio da kaže da bi "svi trebalo da budu tretirani kao pojedinci" bez diskriminacije.

"Međutim, takođe bi trebalo da izbjegavate bilo koju grupu koja vas ne poštuje, čak i ako su neki njeni pripadnici dobri", naveo je Adams.

Zbog Adamsovih "rasističkih" komentara kojima se promoviše "segregacija", vodeći američki dnevnici - među kojima su Vašington post, Njujork tajms i Los Anđeles tajms - saopštili su da više neće objavljivati njegov strip "Dilbert".

Međutim, vlasnik Tvitera Ilon Mask branio je Adamsa, navodeći da su mediji "prethodno bili rasistički protiv građana koji nisu bijelci, a da su sada rasisti protiv bijelaca i azijata".

XS
SM
MD
LG