Linkovi

Severna Koreja lansirala još jednu raketu, drugi test ove godine


Arhiva - Događaj koji je severnokorejska državna agecnija KCNA predstavila kao lansiranje hipersonične rakete, na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, 6. januara 2022.
Arhiva - Događaj koji je severnokorejska državna agecnija KCNA predstavila kao lansiranje hipersonične rakete, na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, 6. januara 2022.

Severna Koreja je u utorak lansirala još jednu raketu, pretpostavlja se balističku, što je njen drugi veliki test oružja ove godine, navode južnokorejska i japanska vlada.

Vojska Južne Koreje saopštila je da izgleda da je severnokorejska raketa pokazala poboljšane sposobnosti u odnosu na onu koju je Pjongjang lansirao prošle nedelje.

Severna Koreja je prošlog četvrtka saopštila da je uspešno testirala novorazvijenu "hipersoničnu raketu", iako je vlada Južne Koreje rekla da je ta tvrdnja preuveličana.

Prema ministarstvu odbrane Južne Koreje, najnovija raketa je preletela oko 700 kilometara na maksimalno dostignutoj visini od 60 kilometara. Rečeno je da je raketa lansirana iz istog severozapadnog regiona Severne Koreje, kao i prilikom prošlonedeljneg testa.

Projektil je pao u more izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, bez prijavljene štete, izvestila je u utorak japanska novinska agencija Kjodo.

SAD i drugi osuđuju

Najnoviji test usledio je samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao sastanak iza zatvorenih vrata na kojem je razgovaralo o severnokorejskim lansiranjima.

Na sastanku su Sjedinjene Države i pet drugih članica Saveta bezbednosti osudile testove, rekavši da oni "predstavljaju značajnu pretnju regionalnoj stabilnosti".

Japanski premijer Fumio Kišida je u utorak rekao da je lansiranje "za krajnje žaljenje". Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje takođe je izrazio "snažno žaljenje".

Severna Koreja nije potvrdila najnoviji test, uprkos tome što obično objavljuje detalje o svojim potezima kada sledećeg dana budu objavljene državne novine.

U govoru na kraju godine, severnokorejski lider Kim Džong Un govorio je o potrebi da se poboljšaju odbrambeni kapaciteti svoje zemlje "bez trenutka odlaganja".

Preterane tvrdnje?

Otkako je nastavila sa velikim testovima raketa 2019. godine usred sloma u pregovorima sa Sjedinjenim Državama, Severna Koreja je predstavila više sistema oružja kratkog dometa dizajniranih tako da savladaju ili izbegnu raketnu odbranu SAD i njenih saveznika.

Mnogi od nedavnih testova na Severu bili su fokusirani na razvoj novih mobilnih platformi sa kojih bi se lansirale rakete, kao što su podmornice i vozovi. U najmanje dva testa, uključujući lansiranje prošle srede, Sjeverna Koreja je navodno napravila napredak u takozvanoj tehnologiji hipersonične rakete.

Konkretno, Severna Koreja je saopštila da je njen test prošle nedelje uključivao hipersonično klizno vozilo ili HGV. HGV stoje na vrhu buster rakete i odvajaju se od nje pre nego što krenu da klize do cilja.

Budući da teretna vozila lete na relativno malim visinama i da se njima može manevrisati u letu, teoretski ih je teže presresti.

Ali Južna Koreja insistira na tome da Severna Koreja preuveličava domet i manevarsku sposobnost oružja koje je testirala prošle nedelje. Prema ministarstvu odbrane u Seulu, severnokorejski test je uključivao sličnu, ali manje naprednu tehnologiju, poznatu kao MaRV. Mnogi analitičari odbrane se slažu.

"Mogao bi se smatrati HGV tipom — hipersonično je, može da klizi i to je vozilo — ali ne predstavlja sasvim istu kategoriju tehnologije koju obično povezujemo sa tom oznakom", rekao je Džošua Polak, istraživač u Džejms Martin centru za studije neširenja.

Prilikom lansiranja u septembru, izgledalo je da je Severna Koreja koristila tehnologiju koja više liči na tegljač. Na fotografijama u državnim medijima prikazano je vozilo spljoštenog oblika krila koje je bilo pričvršćeno za veću raketu. Analitičari kažu da mu oblik pomaže da klizi na veće udaljenosti.

Nasuprot tome, činilo se da je severnokorejsko lansiranje prošle nedelje uključivalo oružje u obliku konusa koje se obično povezuje sa MaRV-ovima.

"To je zaista teška tehnologija za savladavanje, a okretanje Severne Koreje ka nazivanju HGV-a MaRV-om moglo bi da ukaže na to da osećaju da su preterali sa svojom (projektilom lansiranom u septembru), i da nije ni blizu spremna za glavno predstavljanje", rekao je Polak.

Odbrambeni analitičari takođe upozoravaju da je fraza "hipersonično" pogrešna, jer većina balističkih projektila već putuje hipersoničnim brzinama (brzinama od pet puta većim od brzine zvuka). Relevantnije pitanje je, kažu, u kojoj meri je Severna Koreja ovladala sposobnošću da takvo oružje učini manevarski sposobnim i preciznim.

Nije jasno da li je najnoviji test Severne Koreje takođe koristio "hipersoničnu" tehnologiju.

Bez obzira na specifičnu prirodu testiranih raketa, sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi u ponedeljak je naglasio da severnokorejski raketni testovi krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

"Nazvali smo je balističkom raketom i još uvek procenjujemo njene detalje", rekao je Kirbi na konferenciji za novinare.

Severnoj Koreji je nizom rezolucija Saveta bezbednosti UN zabranjena bilo kakva aktivnost balističkih projektila, uključujući lansiranje bilo kog dometa.

XS
SM
MD
LG