Linkovi

Severna Koreja testirala novu raketu dugog dometa


Zvanično glasilo severnokorejske vladajuće stranke objavilo je fotografije raketne probe
Zvanično glasilo severnokorejske vladajuće stranke objavilo je fotografije raketne probe

Severna Koreja testirala je novu krstareću raketu dugog dometa, objavili su državni mediji u toj zemlji. Analitičari upozoravaju da ova raketa dugog dometa može biti i prvo nuklearno oružje tog tipa.

Severnokorejska agencija KCNA je objavila da su rakete "strateško oružje od velikog značaja" i da su letele 1500 kilometara pre nego što su pale u more. Kim Džong Un nije prisustvovao raketnoj probi.

Testiranje rakete je potvrdilo i da nuklearni program Pjongjanga napreduje, dok su pregovori o denuklearizaciji, i ukidanju američkih sankcija zauzvrat, u ćorsokaku od 2019.

Krstareće rakete ne izazivaju inače toliko pažnje kao balističke, jer nisu zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

"Ovo je prva krstareća raketa u Severnoj Koreji koja ima stratešku ulogu. To je eufemizam za nuklearno oružje", kaže Ankit Panda iz američke Karnegi fondacije za mir.

Nije poznato da li je Severna Koreja uspela da razvije bojeve glave dovoljno male da mogu da stanu u krstareću raketu, ali je lider te zemlje Kim Džong Un ranije izjavo da je glavni cilj da se ove godine naprave male bojeve glave.

Vojska Južne Koreje nije još objavila da li je detektovala poslednju raketnu probu, ali je saopšteno da se situacija analizira zajedno sa SAD.

Zvanično glasilo severnokorejske Radničke partije Rodong Sinmun objavilo je fotografije nove rakete.

Ovo je prva raketna proba Severne Koreje otkako je u martu testirana balistička raketa kratkog dometa, a raketa je tesirana i samo nekoliko sati pošto je na mesto predsednika SAD stigao Džo Bajden.

Objava da je testirana raketa stigla je dan pre najavljenog sastanka pregovarača iz SAD, Južne Koreje i Japana koji u Tokiju treba da razgovaraju o nuklearnoj pretnji Severne Koreje.

Bajdenova administracija je ranije saopštila da je otvorena za diplomatske pregovore sa Pjongjangom, ali nije nagovestila da će ublažiti sankcije.

XS
SM
MD
LG