Linkovi

Odbačena republikanska tužba protiv Pensa podneta u cilju neprihvatanja elektorske potvrde rezultata izbora


Majk Pens, odlazeći američki potpredsednik i predsedavajući sednicom Kongresa koji bi trebalo da se izjasni ishodu glasanja Elektorskog koledža po kojima je na predsedničkim izborima pobedio Džozef Bajden (Foto: REUTERS/Cheriss May)
Majk Pens, odlazeći američki potpredsednik i predsedavajući sednicom Kongresa koji bi trebalo da se izjasni ishodu glasanja Elektorskog koledža po kojima je na predsedničkim izborima pobedio Džozef Bajden (Foto: REUTERS/Cheriss May)

Federalni sud odbacio je tužbu republikanskog kongresmena čija je svrha bila da Majk Pens, aktuelni potpredsednik Sjedinjenih Država, odbaci glasove Elektorskog koledža koji je potvrdio pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena nad aktuelnim predsednikom i republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

Pens će 6. januara predsedavati sednicom američkog Kongresa koji treba da se izjasni o ishodu novembarskih predsedničkih izbora koji je glasanjem potvrdio Elektorski koledž.

Tužbu je u petak odbacio sudija Džeremi Kernodl – jedan od kandidata koga je na funkciju predložio odlazeći američki predsednik. Doneo je odluku da Lui Gomert, član Predstavničkog doma iz američke države Teksas i republikanski elektori iz Arizone nisu pretrpeli štetu na ličnom planu od navodnog nezakonitog delovanja Majka Pensa i shodno tome nisu ni imali razloga da pokrenu slučaj.

U tužbi se iznosi tvrdnja da je potpredsednik Pens ima diskreciono pravo da odluči koji se glasovi mogu brojati. Takođe, od sudije su tražili da Pensu zabrani postupanje po Zakonu o prebrojavanju glasova donetom 1887. godine, koji utvrđuje način na koji se Kongres odnosi prema prigovorima na glasanje.

Predstavnik Sekretarijata za pravosuđe, koji u ovom slučaju zastupa Majka Pensa, zatražio je od sudije Kernodla da odbaci tužbu, ukazavši da se njome tereti pogrešna osoba, s obzirom na to da je, kako je navedeno, pokrenuto mnoštvo teških pravnih pitanja o načinu na koji se prebrojavaju glasovi nakon predsedničkih izbora.

Senat i Predstavnički dom, a ne potpredsednik, tela su za koja bi se mogli naći pravni osnovi za pokretanje slučaja”, ukazano je u podnesku Pensovog zastupnika.

Predstavnik za medije Donalda Trampa medije uputio je agenciju Rojters da se za komentar obrati kancelariji Majka Pensa. Njegov portparol, međutim odbio je da se izjasni o tome.

Istovremeno, Gomertov predstavnik za medije nije se još izjasnio povodom odbacivanja tužbe koju je podneo republikanski član većinski demokratskog Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu izabranog predsednika Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima.

Međutim, uprkos tome, aktuelni predsednik Tramp odbija da se saglasi sa izbornim ishodom i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obeležile neregularnosti koje su doprinele Bajdenovoj pobedi.

Trampova kampanja i njegovi advokati podneli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsedničkih izbora, kao i dve tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom. U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Prekinute izborne tradicije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

U procesu potvrde izborne pobede izabranog predsednika Džozefa Bajdena ostalo je još da se Kongres 6. januara 2021. izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža.

Nakon toga pobednik predsedničkih izbora, Džozef Bajden, zvanično bi dužnost trebalo da preuzme 20. januara.

XS
SM
MD
LG