Linkovi

Varhelji u Beogradu: Sprovoditi reforme uporedo sa investiticionim planom EU


Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Tviter profil Olivera Varheilja)
Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Tviter profil Olivera Varheilja)

Oliver Varhelji, komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije, poručio je u Beogradu da ohrabruje novu Vladu Srbije koja bi uskoro trebalo da bude formirana, da sprovede reforme uporedo sa primenom investicionog plana EU.

"Od suštinske je važnosti da se krene napred, imamo nov početak pred sobom i možemo ubrzati ekonomiju i ceo proces pristupanja", rekao je Varhelji tokom zajedničke konferencije za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varhelji je ukazao da EU dugoročno želi da bude angažovanija na Zapadnom Balkanu.

"Videli ste da putujem po regionu i želim da objasnim svima da ispunjavamo ono što obećamo. Video sam deo slagalice koji će pomoći celom regionu da se oporavi iz ove pandemije, ekonomski ali i sveobuhvatno kao celokupno društvo", istakao je Varhelji.

Visoki evropski zvaničnik osvrnuo se i na dijalog koji Kosovo i Srbija vode pod okriljem Evropske unije - rekavši da u tom procesu ima napretka.

"Nisam taj koji vodi dijalog, ja samo pružam podršku i mogu da imam svoje lične stavove. Ovde sam da pomognem Lajčaku i Borelju i ono što vidim jeste da ima napretka, ali ima još mnogo toga da se pokrije", rekao je Varhelji.

"Uveren sam da se pod vođstvom Lajčaka može doći do rezultata", rekao je komesar EU za susedsku politiku i proširenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će području Zapadnog Balkana Evropska unija odobriti oko osam milijardi, dok će još 20 milijardi evra taj region dobiti kroz različite projekte.

"Zahvalan sam Oliveru Varheljiju na naporima da unapredi pregovarački proces koji vodi Srbiju ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Veoma sam zahvalan poreskim obveznicima EU, koji će uložiti veliki novac u region", rekao je Vučić.

"Srbija je na evropskom putu, bez obzira što ja nisam uvek najlepše reči izgovarao, ukazao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić je, govoreći o detaljima koje je Evropska komisija navela u nedavno objavljenom izveštaju o napretku Srbije, ukazao da taj dokument sadrži posebne kritike na njegov račun.

Spreman sam za to da odgovaram građanima Srbije. Moja krivica je zbog toga što sam predlagao stroži policijski čas tokom Kovida, zbog upotrebe sile, zbog intenzivnih odnosa sa Rusijom i Kinom, zbog toga što smo kupili “Pancir”. Ne moraju da se muče da pišu, ja to unapred sve prihvatam”, rekao je predsednik Srbije.

Susreti Varheljija sa zvaničnicima Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je u Beogradu da će novi ekonomsko-investicioni plan Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan obezbediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

Tokom posete Beogradu, Varhelji se sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, predstavnicima dela opozicije i civilnog sektora.

Na sastanku s predstavnicima platforme nevladinih organizacija Nacionalni konvent o EU, Varhelji je rekao da pandemija korona virusa otežava ekonomski rast i da je Evropska komisija zato usmerila napore na približavanje regiona EU, pošto između dve strane trenutno postoji "veliki jaz".

"Plan je osmišljen tako da pospeši dugoročan oporavak kroz značajan paket investicija", rekao je Varhelji.

Varhelji je izneo očekivanje da će Izveštaj Evropske komisije o Srbiji u Beogradu biti shvaćen kao podstrek i smernice za dalji rad.

On je istakao da je potrebno sprovođenje reformi na održiv način, koje zahteva istinski dijalog, jer je potreban konsenzus u društvu kada je reč o EU.

Šta će sve EU finansirati na Zapadnom Balkanu?

Upitan da li će Srbiji biti uskraćena ekonomska pomoć Unije, ukoliko izostane napredak u oblasti vladavine prava, Varhelji je rekao da postoje vrlo jasna pravila u metodologiji šta može da se učini ako nema napretka ili ako je registrovano nazadovanje, te da nema potrebe za novim merama.

"Jasno je iz našeg izveštaja da se moraju ubrzati neke stvari kako bismo naredne godine mogli da damo drugačiji izveštaj", rekao je Varhelji.

Vlada Srbije: Evrointegracije prioritet

U saopštenju Vlade Srbije, objavljenom nakon sastanka Brnabić i Varheljija, navodi se da je "premijerka istakla u razgovoru da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona", a da je "nastavak reformi prioritet buduće Vlade".

Dodaje se da su Brnabić i Varhelji razgovarali Godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i da je premijerka rekla da je "značajno to što su ekonomski kriterijumi u izveštaju pozitivno ocenjeni".

Varhelji i sa opozicijom u Srbiji

Pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji se sastao sa predstavnicima dela opozicije.

Na sastanku su bili predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović i funkcioner Narodne stranke Zdravko Ponoš.

Prema rečima predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca, on je na sastanku rekao Varheljiju da pre primene investicionog plana treba da se stabilizuje politička situacija u Srbiji i da je za to potrebna medijacija Evropske unije (EU).

"Potreban je konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka", naveo je Lutovac novinarima nakon sastanka sa Varheljijem i predložio formiranje komisije koja bi se bavila izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je, komentarišući predlog investicionog plana, da taj novac ne bi trebalo dati bezuslovno jer bi to delovalo kao "bezuslovna podrška vlasti u Srbiji".

Sastanak sa predstavnicima opozicije Srbije organizovan je pošto su njeni predstavnici uputili pismo poslanicima Evropskog parlamenta. U pismu su pozdravili ocene Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji, posebno u vezi sa izbornim procesom "u kome nema čak ni terena za jednak nastup i političku utakmicu".

XS
SM
MD
LG