Linkovi

Savjet RTCG traži odgovornost uredništva zbog izvještavanja o napadu na novinara


Zgrada RTCG (rtcg.me)

Savjet Radio i Televizije Crne Gore u ponedjeljak je najoštrije osudio “neprofesionalan postupak RTCG da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incidentu u Tržnom centru Delta, a koji se odnosi na napad na novinara lista Dan” Vladimira Otaševića, saopšteno je iz Savjeta.

Radi pune istine i u interesu javnosti, Savjet saopštava da su od samog saznanja o incidentu, apsolutno svi članovi Savjeta, u međusobnoj elektronskoj prepisci, izrazili ogorčenje zbog toga što RTCG nije na vrijeme objavio pomenutu informaciju”, piše u saopštenju Savjeta RTCG. “Savjet zaista ne razumije zašto uredništvo RTCG nije to učinilo”

U saopštenju za medije, Savjet RTCG navodi da je Javni servis “nedopustivim kašnjenjem u emitovanju informacije, štoviše, napravio štetu i po ko zna koji put protiv sebe okrenuo inače senzibilnu javnost na uređivačku politiku javnog medijskog servisa”.

Iz tog tijela navode da je Savjet još prije tri mjeseca usvojio Principe razvoja RTCG, “koji sadrže i nekoliko principa i stavova o uređivačkoj politici, sa direktnim zahtjevom uredništvu da RTCG da ne može i ne smije zaobilaziti bilo kakve informacije od javnog interesa”.

Savjet je ocijenio da su se uredništva RTCG “oglušila o pravila profesionalizma i stavove Savjeta… i da bude još gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greške, čak i na štetu sopstvenog dostojanstva”, aludirajući na objavljivanje nepotpunog snimka napada na novinara Dana Vladimira Otaševića na portal RTCG, na kome se ne vidi fizički kontakt.

Predstavnici tog tijela su upitali uredništvo RTCG da li se i u slučaju objavljivanja nepotpunog snimka čekalo na provjeru vjerodostojnosti, te ako jeste,da li je provjera bila uspješna, a ako nije, “zašto niste konzistentni”.

“Smatramo i da ovo nedolično i neadekvatno ponašanje mora prestati. Savjet je od početka pružio ruku pune, otvorene, saradnje menadžmentu RTCG. Ali to podrazumijeva i posebnu odgovornost i senzibilitet menadžmenta i uredništva. U tom smislu, Savjet će zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste”, zaključuje Savjet RTCG.

Nakon napada pripadnika MUP-a Mladena Mijatovića na novinara Dana, RTCG je objavila snimak sa jedne od nadzornih kamera na kome se ne vidi dio kad Mijatović udara Otaševića ramenom u grudi, koji se jasno vidi na snimku koji su dan kasnije objavili dnevnici Dan i Vijesti.

Otašević je Glasu Amerike ranije rekao da je verbalno i fizički napadnut od strane Mijatovića dok je pokušavao da fotografiše lokalnog biznismena Zorana Bećirovića i Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića u prodavnici mobilnih telefona.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom napada na Otaševića koji je prvo saslušan u svojstvu svjedoka, a zatim i oštećenog.

Advokat Mijatovića, Danilo Mićović, rekao je ranije, nakon saslušanja Mijatovića, da se radi o “nesporazumu” i da njegov klijent nije želio da ugrozi novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG