Linkovi

Olivera Lakić dobitnica nagrade Stejt departmenta za hrabrost


Novinarka dnevnika "Vijesti" Olivera Lakić sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom
Novinarka dnevnika "Vijesti" Olivera Lakić sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom

Istraživačka novinarka crnogorskog dnevnika "Vijesti" Olivera Lakić dobitnica je nagrade, koju američki Stejt department svake godine dodjeljuje hrabrim ženama svijeta.

U obrazloženju Stejt departmenta za dodjelu nagrada "Međunarodnim hrabrim ženama", navodi se da je Lakić nagrađena za "svoju posvećenost istraživačkom novinarstvu i to što je simbol pokretanje medijske reforme, koji odbija da se preda u svojim naporima da razotkrije priče o kriminalu i korupciji, čak i ako se prijeti njoj i njenoj porodici".

Lakić, koja je objavila više tekstova o švercu cigareta i drugim nelegalnim poslovima u Crnoj Gori, ranjena je u nogu 8. maja prošle godine, ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom, na najprometnijem bulevaru u Podgorici, a šest godina prije toga je takođe napadnuta ispred svog stana.

Policija na mestu gde je ranjena novinarka Olivera Lakić
Policija na mestu gde je ranjena novinarka Olivera Lakić

Napad prošle godine su osudile Sjedinjene Države, Evropska unija i međunarodne organizacije za zaštitu novinara, a crnogorska policija je prošlog mjeseca saopštila da je "rasvijetlila pokušaj ubistva Olivere Lakić" i taj slučaj povezala sa prošlogodišnjim ubistvom muškarca, bliskog jednom od zaraćenih kriminalnih klanova u zemlji.

Nagrada "Međunarodnim hrabrim ženama" dodjeljuje se od 2007. i to ženama koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u donošenju pozitivnih promjena u svojim društvima, često uz veliki lični rizik i žrtvovanje, navodi se na zvaničnoj stranici Stejt departmenta .

Dodaje se da su sve dobitnice zalagale za zaštitu ljudskih prava, promovisale poboljšanje položaja žena i podsticale mir i vladinu transparentnost širom svijeta.

Priznanje je do sada dobilo više od 120 žena iz najmanje 65 zemalja. Ove godine je deset dobitnica - iz Crne Gore, Džibutija, Tanzanije, Burme, Egipta, Jordana, Bangladeša, Šri Lanke i Perua i Irske.

Nagrade će biti uručene u četvrtak 7. marta na ceremoniji u Stejt departmenu, koju će voditi američki državni skretar Majk Pompeo, a kojoj će treću godinu zaredom prisustvovati prva dama SAD Melanija Tramp.

U saopštenju tim povodom, Melanija Tramp je navela da su ovogodišnje dobitnice "donijele nadu mnogima širom svijeta".

XS
SM
MD
LG