Linkovi

Policija: Nedostupna kriminalna grupa iz CG pokušala da ubije Lakić


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

Crnogorska policija saopštila je da ima operativna saznanja da je njoj nedostupna kriminalna grupa sa teritorije Crne Gore pokušala da ubije istraživačku novinarku Oliveru Lakić u maju ove godine ispred njenog stana u Podgorici.

"Službenici Sektora kriminalističke policije raspolažu operativnim podacima ko bi mogao da bude izvršilac tog djela”, saopštio je Enis Baković, pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije MUP-a Crne Gore.

Baković je naveo da “se radi o jednoj kriminalnoj grupi koja nije dostupna nadležnim organima Crne Gore i preduzimaju se sve mjere i radnje, uz međunarodnu policijsku saradnju, radi ispitivanja tih podataka”.

“Kao što sam rekao, radi se o operativnom podatku da je jedna kriminalna grupa sa teritorije Crne Gore, čiji članovi nijesu dostupni crnogorskim organima, izvršila to krivično djelo", rekao je Baković odgovarajući na pitanje novinara.

Zvaničnik policije nije naveo da li je policija na tragu motiva ili nalogodavaca napada na Lakić.

Olivera Lakić ranjena je 8. maja hicem iz blizine u nogu, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu u kojoj stanuje.

Na istom mjestu, novinarka je napadnuta i pretučena šest godina ranije, nakon serije tekstovima o švercu cigareta u kojima je s tim poslom dovela u vezu i neke visoke zvaničnike.

Evropski zvaničnici insistirali su na efikasnoj istrazi u slučaju napada na Oliveru Lakić, a komesar EU za proširenje, Johanes Han, nedavno je izjavio da bi nerasvijetljeni slučajevi napada na novinare mogli negativno da utiču na pridruživanje Crne Gore EU.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je ranije da to što nema pomaka u istrazi napada na Lakić nije poželjno, ali je normalno u svim zemljama u regionu, uključujući i neke zemlje EU, te da se “crnogorske tužilačke, sudske o bezbjednosne institucije veoma ozbiljno nose sa ovim problemom”.

Crna Gora sa svojih 650,000 stanovnika, koja je formalno prva u redu za prijem u EU, u posljednih petnaest godina bilježi desetine napada na novinare, od kojih je većina nerasvijetljeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG