Linkovi

SAD traže brzu istragu napada na Lakić


Sjedinjene Države zatražile su brzu istragu napada na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić.

“Uznemirni smo zbog napada na novinarku Oliveru Lakić. Novinari moraju biti u mogućnosti da rade nezavisno i bez nedozvoljenog uticaja u bezbjednim uslovima da bi se zaštitila otvorena, demokratska društva. Pratimo situaciju u vezi sa tim krivičnim djelom i zahtijevamo brzu i odlučnu istragu da bi se odgovorni priveli pravdi", saopšteno je Glasu Amerike iz Stejt departmenta.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u Njujorku, pozvao je crnogorske vlasti da garantuju bezbjednost Olivere Lakić, na koju je pucano ispred stana u Podogorici.

U saopštenju komiteta citiraju se izvještaji medija da je Lakić izvještavala o kriminalu i korupciji u Crnoj Gori i da je drugi istraživački novinar "Vijesti", koji je napadnut ove godine.

Prvog aprila, eksplodirala je bomba blizu kuće Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

"Crnogorske vlasti moraju da osiguraju da Olivera Lakić i drugi novinari mogu da rade bezbjedno u zemlji", rekao je predstavnik CPJ-a za Evropsku uniju Tom Gibson.

"Istraživački novinari nisu bezbjedni u Crnoj Gori, što su pokazali nedavni napadi na Lakić i Sadikovića. Medijske slobode i bezbjednost novinara trebalo bi da budu uslov u budućim pregovorima o pristupanju uniji", naglasio je Gibson.

U saopštenju Komiteta za zaštitu novinara, citiraju se i izjave crnogorskog premijera Duška Markovića, koji je pozvao na brzu i efikasnu istragu napada, kao i glavnog i odgovornog urednika "Vijesti", Mihaila Jovovića koji je povezao napad na Oliveru Lakić sa njenim izvještavanjem.

XS
SM
MD
LG