Linkovi

Dan novinara CG: Medijska zajednica nezadovoljna


(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Vlada Crne Gore nastaviće da bude odgovoran i posvećen partner medija, uvažavajući standarde profesionalnog novinarstva, i promovišući civilizovan način komunikacije na javnoj sceni, poručio je premijer Duško Marković povodom Dana novinara Crne Gore koji se obilježava danas.

Novinarima, novinarkama i poslenicima javne riječi 23. januar – Dan novinara čestitao je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Vujanović je istakao da ovaj značajan datum crnogorskog novinarstva obavezuje sve novinare da svojom riječju doprinose demokratskom i evropskom putu Crne Gore.

"Crna Gora će kao i uvijek podržavati profesionalno i objektivno novinarstvo, afirmišući ambijent slobodne i nezavisne riječi, u interesu svih građana naše države", navodi se u čestitki Vujanovića.

Povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore čestitku novinarima i medijskoj zajednici uputio je premijer Duško Marković.

"Crnogorsko društvo prolazi kroz dinamičan i zahtjevan period reformi usmjerenih ka unapređenju kvaliteta života građana i ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Na tom putu novinari i mediji imaju posebnu odgovornost da na profesionalan i objektivan, dakle i kritički način, informišu javnost u svim sferama interesovanja. Tim prije, što u vremenu u kojem živimo i strvaramo, odgovornost za pisanu riječ nikada nije imala veći značaj", navodi se u čestitki Markovića.

Marković je poručio da će Vlada Crne Gore nastaviti da bude odgovoran i posvećen partner medija, uvažavajući standarde profesionalnog novinarstva, i promovišući civilizovan način komunikacije na javnoj sceni.

Dan novinara Crne Gore obilježava se povodom 147 godina od štampanja prvog izdanja lista “Crnogorac” (23. januara 1871.), a medijska zajednica smatra da Crna Gora nije dostigla nivo profesionalnosti medija svojstven demokratskom društvu.

Pritisci na medije, udari na slobodu govora, ugrožena bezbjednost novinara, ekspanzija “lažnih vijesti”, problemi su koji i dalje prate novinare, jednoglasni su u medijskoj zajednici.

Inače, Crna Gora je u ponedeljak u Ženevi, tokom predstavljanja Izvještaja o stanju ljudskih prava, dobila i oko 180 preporuka država članica UN-a za dalju afirmaciju ljudskih prava i sloboda, a među njima je i da se osigura nezavisnost Javnog servisa.

XS
SM
MD
LG