Linkovi

Olivera Lakić primila nagradu "Hrabre žene"


Olivera Lakić (u sredini) prima nagradu od prve dame SAD Melanije Tramp, dok pored nje stoji državni sekretar Majk Pompeo (Foto: VOA/Milena Đurđić)

Istrazivačkoj novinarki crnogorskog dnevnika "Vijesti" Oliveri Lakić uručena je međunarodna nagrada "Hrabre žene", koju Stejt department dodeljuje svake godine od 2007.

Nagradu su joj na ceremoniji u Stejt departmentu uručili drzavni sekretar Majk Pompeo i prva dama SAD Melanija Tramp koja je rekla da joj je čast da oda priznanje ženama, koje su postigle izvanredan uspjeh i da je hrabrost jedna od vrlina koje su najpotrebnije društvu i koja razdvaja one koji govore o promjenama od onih koji nešto preduzimaju.

"Žene kojima danas uručujemo nagrade su simboli hrabrosti. One se bore za ljudska prava u nekim od najopasnijih delova naše planete i razbile su rodne predrasude za opšte dobro. Ove hrabre žene su uzor generacijama koje dolaze, kroz svoj rad, osnažuju žene svugde uz svetu i ja sam im zahvalna na poslu koji rade", poručila je prva dama SAD.

Najavljujući crnogorsku novinarku, zvaničnica Stejt departmenta je rekla da je "Olivera Lakić nagrađena za posvećenost istraživačkom novinarstvu i kao simbol pokretanja medijske reforme, koji odbija da popusti u razotrkivanju kriminala i korupcije, čak i u svijetlu prijetnji po nju i njenu porodicu".

Lakić je jedina novinarka među ovogodišnjim dobitnicama, kojih je ukupno 10, iz svih krajeva svijeta.

Nagrada "Hrabre žene" dodeljuje se od 2007. godine, ženama koje su pokazale izuzetnu hrabrost i liderstvo u promovisanju socijalne pravde, ljudskih prava, jednakosti polova i unapređenju statusa žena i djevojaka, često uz veliki lični rizik.

Riječ je o jedinoj nagradi Stejt departmenta kojom se odaje počast izvanrednim ženama liderima širom svijeta, a do sada je to priznanje dobilo vise od 120 žena iz 65 zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG