Linkovi

Međunarodni apel Đukanoviću: Sloboda i fer suđenje za optuženog novinara


Međunarodne organizacije za zaštitu novinara i ljudskih prava zatražile su danas od crnogorskog premijera Mila Đukanovića puštanje na slobodu i fer suđenje za novinara Jova Martinovića protiv koga je podignuta optužnica za umiješanost u međunarodni šverc narkotika, saopštio je Human Rights Watch (HRW).

U pismu koje je ta organizacija, zajedno sa Reporterima bez granica (RSF) i Komitetom za zaštitu novinara (CFJ), uputila crnogorskom premijeru, piše da ugledni crnogorski novinar koji istražuje kriminal i korupciju već 11 mjeseci leži u zatvoru pod sumnjivom optužbom, bez uvida u bilo kakav realni dokaz protiv njega.

„Dužina trajanja pritvora i neuspjeh tužilaštva da predstavi kredibilne dokaze protiv njega krši njegovo pravo na slobodu i propisani postupak, što potkopava tvrdnje Crne Gore da poštuje slobodu medija“, kažu u HRW.

Tri organizacije zatražile su od vlasti da odmah puste Martinovića na slobodu, a njegovom advokatu predoče sve dokaze protiv dugogodišnjeg novinara - saradnika brojnih inostranih medija. među kojima su VICE, The Economist, Süddeutsche Zeitung i The Financial Times.

„Mi smo ozbiljno zabrinuti da su istraga i optužnica protiv Martinovića motivisani njegovim novinarskim radom prije nego njegovim kriminalnim ponašanjem, i da kao takva treba da bude odbačena“, stoji u pismu ovih organizacija.

Oni traže i da se Martinoviću, ako tužilac istraje na optužnici protiv njega, obezbijedi suđenje koje zadovoljava međunarodne standarde, uključujući i one iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i Crna Gora.

Martinović je uhapšen u oktobru prošle godine, zajedno sa još 17 osumnjičenih, pod sumnjom da je učestvovao u međunarodnom lancu krijumčara droge, a pola godine kasnije protiv njega i još 13 lica tužilaštvo je podiglo optužnicu.

Njemu se stavlja na teret da je omogućio sastanak između prodavca i kupca narkotika i instalirao Viber vođi navodnog kriminalnog klana, Dusku Martinoviću, poznatom i kao člana ozloglašene bande kradljivaca dragulja poznate kao Pink Panter.

Iako je u pritvoru već godinu dana, Martinoviću još uvijek nije omogućen uvid u spise predmeta, a Komitet za zaštitu novinara je, pozivajući se na pisanje dnevnika "Vijesti", saopštio da je tužilac Mira Samardžić izvršila pritisak na jednog od saoptuženih da umiješa novinara u zločin koji nije počinio, što tužilaštvo negira.

On je negirao da ima veze sa krijumčarenjem droge, navodeći da su svi kontakti koje je imao sa navodnim kriminalcima bili u kontekstu njegovog novinarskog rada.

„Tokom proteklih 15 godina, Martinović je radio opsežna izvještavanja o korupciji, kriminalu i ratnim zločinima na Balkanu, razvijajući izvore među kriminalnim organizacijama“, navodi se u pismu međunarodnih organizacija Đukanoviću.

Dva zahtjeva Martinovićevog advokata da se njegov klijent pusti na slobodu do početka suđenja su odbijena, a sudske vlasti nisu pružile činjenice ili okolnosti koje bi opravdale njihovo odbijanje, kao što to zahtijeva zakon o ljudskim pravima.

Do danas je tužilac dostavio Martinoviću jedino optužujuće izjave dvojice njegovih saoptuženika, koji očigledno sarađuju sa vlastima u zamjenu za smanjenje kazne, dok vlasti ne daju nijedna drugi dokaz o navodnim kriminalnim radnjama novinara.

„Međunarodni novinari koji su radili s Martinovićem potvrdili su njegov integritet i profesionalizam. Oni su posebno istakli njegovu vještinu uspostavljanja izvora u kriminalnim organizacijama“, saopšteno je iz HRW.

Više međunarodnih organizacija za zaštitu novinara, među kojima i Međunarodna federacija novinara, osudilo je držanje Martinovića u pritvoru, gdje skoro godinu dana čeka na suđenje koje još nije zakazano.

„Nepotrebno držanje Martinovića u pritvoru prije suđenja, bez uvjerljivih dokaza, naglašava zabrinutost da je njegovo zadržavanje odgovor na njegov istraživački novinarski rad“, navode tri organizacije u zajedničkom pismu Đukanoviću.

Oni su zaključili da svaki dan koji Martinović provede u pritvoru podriva tvrdnje Crne Gore da poštuje propisane procedure i slobodu medija.

Crnogorska vlada ocijenila je kasno večeras navode međunarodnih watchdog organizacija kao neosnovane, ističući da je tužilaštvo postupalo u skladu sa zakonskim rokovima za sprovođenje istrage, te da činjenica da je protiv njega podignuta optužnica proizilazi da je ona „zasnovana na dokazima pribavljenim u zakonitoj proceduri sprovedene međunarodne akcije“.

Vladin biro za odnose s javnošću saopštio je da se očekuje i „sprovođenje postupka pred sudom u kojem će se utvrđivati osnovanost optužnice i u kojem će optuženi imati pravo na odbranu po standardima pravičnog suđenja“.

U saopštenju koje je potpisao savjetnik premijera Djukanovića, Srđan Kusovac, podsjeća se da je Martinović uhapšen u međunarodnoj akciji „Mak“ na osnovu osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Inkriminisana djela nemaju veze sa novinarskom profesijom“, piše u reagovanju premijerovog savjetnika i dodaje da je sudija za istragu odredio pritvor kao mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka, a koji je kasnije u skladu sa zakonskim razlozima produžavan.

Kusovac je podsjetio na posljednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, u kome se navodi da će dalji napredak u pregovorima zavisiti od rezultata ostvarenih u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da je Crna Gora odlučna da prevlada te izazove.

„Namjeravamo da nastavimo sa još većom odlučnošću, ne obazirući se na pritiske bilo sa koje strane da oni dolaze“, piše u reagovanju iz vlade.

XS
SM
MD
LG