Linkovi

Ranjena novinarka Vijesti Olivera Lakić 


Policija na licu mjesta (rtcg.me)
Policija na licu mjesta (rtcg.me)

Novinarka opozicionog dnevnika Vijesti, Olivera Lakić, ranjena je u utorak iz vatrenog oružja u nogu, nedaleko od ulaza zgrade u kojoj stanuje na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Lakić, koja je prije šest godina takođe napadnuta ispred svog stana, ranjena je u desnu potkoljenicu i ubrzo nakon toga primljena u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, saopštili su zvaničnici.

Crnogorska Uprava policije potvrdila je ranjavanje novinarke Vijesti i saopštila da preduzima intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela u kome je povredu od vatrenog oružja zadobila novinarka Olivera Lakić.

Policija je, kako se navodi u saopštenju, odmah po prijavi «preduzela mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja», te da se na licu mjesta vrši uviđaj.

«Izvršena je blokada grada i vrše se pojačanje kontrole. Policijski službenici izuzimaju snimke sa video nadzora u blizini lica mjesta izvršenja krivičnog djela», piše u saopštenju UP, i dodaje da su u toku kriminalistička obrada i druge policijsko-tužilačke aktivnosti koje se preduzimaju radi identifikovanja počinioca i rasvjetljavanja svih okolnosti događaja.

Uprava policije «osuđuje ovo krivično djelo učinjeno na štetu novinarke i preduzeće sve zakonom propisane mjere i radnje, u koordinaciji sa tužilaštvom, kako bi ovaj događaj u potpunosti bio rasvijetljen», navodi se u saopštenju.

Glavni urednik dnevnika Vijesti, Mihailo Jovović, rekao je novinarima da mu je Olivera Lakić rekla da joj je napadač prišao dok se približavala ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu, te da je vidjela kako sa njim bježe još dva muškarca.

«Nemam riječi dokle više, do kad će više ovo da se dešava u ovoj našoj divnoj Crnoj Gori? Nijedan napad na nju (Oliveru Lakić) nije riješen. Mnoge priče koje je napisala a koje ukazuju na kriminal nijesu uopšte istražene», rekao je Jovović i upitao «dokle ćemo mi da strepimo od ovakvih kukavica».

Američka ambasada u Podgorici objavila je na svom Tviter nalogu da «sa zabrinutošću pratimo večerašnji napad na novinarku Lakić, kao i da su «novinari čuvari demokratije i moraju biti zaštićeni da bi bezbjedno radili svoj posao».

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, nazvao je večerašnji napad na Oliveru Lakić «veoma zabrinjavajućim», navodeći da «novinari moraju biti zaštićeni».

Najnoviji od brojnih napada na novinare u Crnoj Gori je osudio i premijer Duško Marković, koji «od nadležnih zahtijeva brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci».

«Sloboda medija i neometan rad novinara temeljno je opredjeljenje Vlade», rekao je Marković, a njegov ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, nazvao napad «kukavičkim» i obećao da će njegovo ministarstvo «učiniti sve da se istraže motivi i procesuiraju izvršioci», rekao je Nuhodžić.

Ljekari Kliničkog centra saopštili su da Lakić nije životno ugrožena i da će biti hospitalizovana na odjeljenju za vaskularnu hirurgiju.

Prethodni napad na Oliveru Lakić dogodio se na istom mjestu kao u utorak, kada se novinarka vraćala iz redakcije, a uslijedio je nakon serije tekstova o fabrici duvana u Mojkovcu.

Za napad je tada okrivljen Ivan Bušković, koga je sud osudio na devet mjeseci zatvora, ali mu je Zakonom o amnestiji kazna skraćena za četvrtinu. Nalogodavci i motiv nikada nisu utvrđeni.

XS
SM
MD
LG