Linkovi

Policija: Rasvijetljen pokušaj ubistva novinarke Lakić


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku
Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

Crnogorska policija saopštila je da je rasvijetlila pokušaj ubistva istraživačke novinarke Olivere Lakić u maju prošle godine u Podgorici, povezujući taj slučaj sa prošlogodišnjim ubistvom muškarca bliskog jednom od zaraćenih kriminalnih klanova u zemlji.

Zvaničnici Uprave policije navode da je, nakon višemjesečne provjere kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Podgorice i Cetinja, rasvijetljeno ubistvo Miodraga Kruščića i pokušaj ubistva Olivere Lakić.

“Za sada je lišeno slobode devet članova koji su imali za cilj vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela. Postoji i osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo teška tjelesna povreda na štetu novinarke Olivere Lakić i teško ubistov na štetu Miodraga Kruščića”, rekao je na pres konferenciji načelnik sektora kriminalističke policije Enis Baković, navodeći da su dva slučaja rasvijetljeni nakon višemjesečne provjere kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Podgorice i Cetinja.

Kao članove kriminalne grupe osumnjičene za pokušaj ubistva Lakić i ubistvo Kruščića, policija je navela da je do sada uhapsila devet članova "koji su imali za cilj vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela", dok je kao organizator označen Podgoričanin Filip Bešović.

“Nesporno se može reći da su ta dva događaja povezana. Ranjavanje Olivere Lakić i ubistvo Miodraga Kruščića. Da su se desila u veoma kratkom vremenskom periodu, da je u vrijeme izvršenja ubistva na štetu Kruščića sa njim bila u drustvu novinarska Vijesti Jelena Jovanović”, kazao je Baković.

Predstavnica Višeg državnog tužilaštva, Vesna Jovićević, navela je da su spojeni predmeti pokušaja ubistva novinarke Lakić i ubistva osobe bliske kriminalnim klanovima. Do sada je uhapšeno devet osoba, od čega dvije u toku dana, a osumnjičeni za neposredno ubistvo Krušćića, Mario Milošević, uhapšen je na Kosovu zbog sumnje da je počinio drugo teško krivično djelo, ali do sada nije izručen Crnoj Gori.

Istražitelji sumnjaju da su organizator i članovi njegove kriminalne grupe pratili novinarku do njenog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, "kojom prilikom je (Bešović) sačekao da izađe iz vozila, krene prema ulazu zgrade, kao bi prišao (Lakić) i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke nanio joj tešku tjelesnu povredu u predjelu noge"

Nakon desetak dana, grupa je, prema nalazima policije, izvršila ubistvo Miodraga Kruščića, vlasnika jednog od podgoričkih noćnih klubova - u lokalnim medijima označavanog bliskim jednom od zaraćenih kokainskih klanova, čiji su obračuni odnijeli na desetine života u posljednje tri godine.

Istraživačka novinarka dnevnika Vijesti, Olivera Lakić, koja je objavila više tekstova o švercu cigareta i drugim nelegalnim poslovima u Crnoj Gori, ranjena je u nogu 8. maja prošle godine, ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom, na najprometnijem podgoričkom bulevaru.

XS
SM
MD
LG